top of page

Viinielämää® viiniuutiset: Viikkokatsaus 49


Viikkokatsauksen on tarkoitus tehdä viinimaailman tapahtumien seuraamisesta helppoa. Me keräämme edellisen viikon tärkeimmät ja kiinnostavimmat uutiset yhteen artikkeliin, josta niihin on kätevä ja nopea tutustua.Tärkeimmät uutisaiheet viime viikolta:

Decanter: USA:n vanhimman viiniköynnöksen sato pullotettu


Yhdysvaltojen vanhin tuottava viiniköynnös sijaitsee Los Angelesissa. Ramona-köynnös istutettiin 1770-luvulla ja siitä ovat pitäneet huolta Angelo Wine Companyn viinintekijät. Ramona antaa edelleen satoa ja nyt on julkaistu sen rypäleistä tehty Angelica-viini.


Viiniä on kypsytetty ranskalaisessa tammessa kolme vuotta. Viininteossa hyödynnettiin sherryn valmistuksesta tuttua solera-systeemiä, jossa sekoitettiin vuoden 2020, 2021, 2022 ja 2023 satojen viinit toisiinsa. Näin viiniä saatiin markkinoille yhteensä 336 pulloa.Kuvan oikeudet: Ani DuzdabanyanThe Drinks Business: Eu-säädösten muutokset johtamassa viinietikettien massahävittämiseen

Viime viikolla uutisoimme tulossa olevista muutoksista viinipullojen etiketteihin. Nyt Euroopan komissio on kuitenkin tehnyt säädöksiin viime hetken muutoksia, joihin ala on reagoinut voimakkaasti. Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) varoittaa, että uudet Euroopan komission suuntaviivat viinipullojen merkinnöistä voivat johtaa lukuisien jo painettujen etikettien tuhoamiseen. Asetus (EU) 2021/2117, joka tulee voimaan 8. joulukuuta, edellyttää viinien näyttävän ainesosat ja ravintotiedot, ja tuottajat saavat käyttää QR-koodeja.


Kuitenkin viime hetken suuntaviivat vaativat, että QR-koodi täytyy nimetä etikettiin nimellä 'ingredients' (ainesosat), eikä sitä saa osoittaa pelkästään 'i'-symbolilla. Moni tuottaja on ehtinyt jo painattaa etiketit aiempien tietojen mukaisesti pelkällä "i" merkinnällä QR-koodin yhteydessä ja säädösten muutos aiheuttaa satojen miljoonien etikettien tuhoamiseen. Viimeisin muutos säädöksiin julkaistiin vain kaksi viikkoa ennen säädöksen voimaantuloa eli uusia etikettejä ei ehditä painattaa ajoissa. Monet EU:n jäsenvaltiot ja CEEV, joka edustaa EU:n viiniteollisuutta, ovat kritisoineet viime hetken muutosta.

The Guardian: Tekoäly apuun viiniväärennösten tunnistamisessa


Viinin väärentäjillä on edessään haasteelliset ajat: Tieteilijät ovat kouluttaneet algoritmin jäljittämään viinejä niiden alkuperään perustuen säännöllisiin kemiallisiin analyyseihin.


Tutkijat käyttivät koneoppimista tunnistaakseen viinejä toisistaan perustuen hienovaraisiin eroihin kymmenien yhdisteiden pitoisuuksissa, mikä mahdollisti viinien jäljittämisen paitsi tiettyyn viininviljelyalueeseen myös viinitilalle, jossa viini on valmistettu.


Tekoälyn kouluttamiseksi tutkijat käyttivät kaasukromatografiaa, jota oli käytetty analysoimaan 80 viiniä, jotka oli kerätty 12 vuoden aikana seitsemältä eri tilalta Ranskan Bordeaux'n alueelta. Tekniikkaa käytetään yleisesti laboratorioissa sekoitteessa olevien yhdisteiden erottamiseen ja tunnistamiseen.


Sen sijaan että yritettäisiin löytää yksittäisiä yhdisteitä, jotka erottavat yhden viinin toisesta, algoritmi hyödyntää kaikkia viinissä havaittuja kemikaaleja selvittääkseen kullekin luotettavimman tunnisteen. Ohjelma näyttää tuloksensa kaksiulotteisessa ruudukossa, jossa samankaltaiset tunnisteet ryhmittyvät yhteen.


"Ensimmäinen asia, jonka näimme ja joka hyppäsi silmille, oli, että on yhdisteryhmiä, jotka vastaavat tiettyjä viinitiloja. Se kertoi meille heti, että kullakin viinitilalla on kemiallinen tunniste, oma allekirjoitus, riippumatta sadosta", sanoi professori Alexandre Pouget Sveitsin Geneven yliopistosta. "Se on monien, monien molekyylipitoisuuksien kokonaiskaava, joka erottaa viinitilan toisesta."


Kaaviot paljastivat paljon enemmänkin. Hämmästyttävästi ryhmien sijainnit vastasivat tilojen maastossa olevia sijainteja, ja kolmen viinitilan viinit pohjoispuolella Dordogne-jokea olivat selvästi erillään neljästä viinitilasta Garonne-joen länsipuolella. "Kun teemme nämä projektiot kromatogrammeista, saamme palautettua Bordeaux'n kartan", sanoi Pouget.


"Koneoppimisen voima tällaisissa tutkimuksissa tulee yhä selvemmäksi", sanoi David Jeffery, viinitieteen apulaisprofessori Adelaide'n yliopistosta ja kirjan "Understanding Wine Chemistry" yhteis­kirjoittaja.


Monet tekijät, kuten rypäleet, maaperä, mikroilmasto ja viininvalmistusprosessi, vaikuttavat yhdisteiden pitoisuuksiin eri tuottajien viineissä. Vaikka ohjelma pystyi jäljittämään viinit oikeisiin châteaux'hin 99 prosentin tarkkuudella, sillä oli vaikeuksia erottaa vuosikerrat toisistaan, saavuttaen korkeintaan 50 prosentin tarkkuuden.

Food Ingredients First: Viinin pilaava korkkipuun aromiyhdiste on tunnistettu

Tieteilijät ovat havainneet, että trikloorianisoli (TCA) – erittäin helposti haihtuva orgaaninen klooriyhdiste, joka siirtyy korkista viiniin – selittää tunnistettavan "korkkisen viinin aromin". Havainnot ovat herättäneet kiinnostusta korkkiyritysten keskuudessa.


Tutkimuksessa tiimi vertasi geenitoimintaa Sardinian (Italia) ja Gironan (Espanja) korkkitammien näytteissä tunnistaakseen ja listatakseen fenoliset aineenvaihduntayhdisteet, joita on korkkipuissa.


Havainnot perustuvat tutkimukseen, jonka toteutti Espanjan Center for Research in Agricultural Genomics (CRAG), jonka johtajana toimi tohtori David Caparrós-Ruiz, Bioengineering of Lignocellulosic Biomass -ryhmän vetäjä. Tämä oli osa Cork2Wine-projektia, jota koordinoi Espanjan korkkiyritys Francisco Oller.


Tutkimus kesti neljä vuotta (2019–2023) ja sen rahoitti Espanjan Centre for the Development of Industrial Technology Innovation ja osittain sitä rahoitettiin myös EU:n FEDER-rahoituksella.

Jancis Robinson: Seksismi kukoistaa edelleen viinialalla, paljastaa englantilainen tutkimus


Englannissa tehdyssä kyselytutkimuksessa paljastui karu totuus asenteista viinialalla työskenteleviä naisia kohtaan. Tuore tutkimus naisten kokemuksista viinialalla työskentelystä paljasti, että asenteiden ja käyttäytymisen on muututtava viinialalla.


Kyselytutkimuksen aloitti viinikeräilijä Queena Wong, joka perusti Lontoossa toimivan Curious Vines -järjestön tukemaan ja edistämään naisia viinialalla. Hän etsi tietoa vahvistaakseen valituksia, jotka hän oli kuullut jäseniltään. Alan erikoistutkijat, kuten Alice Goody, suunnittelivat ja toteuttivat online-kyselyn. Kysely keräsi vastauksia 726 naiselta, jotka työskentelevät tai ovat työskennelleet Englannissa viinialalla.


Kaikkein huolestuttavin tutkimustulos on se, että 78 % vastaajista kokee seksismin, sukupuolten välisen epätasa-arvon ja häirinnän vakaviksi ongelmiksi alalla, ja 44 % vastaajista oli harkinnut alalta lähtemistä näiden asioiden vuoksi. Yli kolmannes vastaajista kertoi kokeneensa häirintää, alle 35-vuotiaiden vastaajien keskuudessa samainen luku oli 50%.


Ravintola-alalla työskentelevät vaikuttavat erityisen haavoittuvilta, ja kertomukset vanhemmista sommeliereista, jotka ahdistelevat nuoria naispuolisia kollegoitaan kellareissa, on yleistynyt. Mutta myös naistarjoilijoiden kohtaamat suorat lähestymiset asiakkailta voivat olla vaikeasti torjuttavia.


Eräs viinimaahantuojalla työskentelevä myyntihenkilö valitti: "Useamman kerran minulle on sanottu epäasiallisia seksuaalisia kommentteja ulkonäöstäni työtilaisuuksissa, kuten viinimaistajaisissa. Ne naamioitiin "kohteliaisuuksiksi", ja mielestäni alkoholia käytetään usein tekosyynä, mutta en tunne oloani mukavaksi, kun työtoverit tai asiakkaat yrittävät flirttailla kanssani."


92 prosenttia vastaajista kokee viinikulttuurin edelleen miesvaltaiseksi, ja tämän seurauksena liiketoiminnassa on havaittu miesvaltaisia piirteitä.


Joillekin naisille tilanne on liikaa. "Olen jopa väliaikaisesti vetäytynyt alalta toistuvien seksuaalisen häirinnän, seksuaalisen hyväksikäytön, seksismin ja sukupuoleen liittyvän väkivallan vuoksi. Se on niin masentavaa, ja tunnen henkistä traumatisoitumista sekä tuen puutetta alalta."


Yleinen valitus on, ettei ole ketään, jolle voisi raportoida tällaista huonoa käyttäytymistä. Tai että todennäköisesti ylemmät kollegat ovat miehiä, jotka ovat joka tapauksessa vähemmän myötätuntoisia. Yli kolme neljäsosaa vastaajista tuntee, että naiset ovat aliedustettuina maan viinialan johtotehtävissä. Sukupuolten epätasa-arvon, seksismin ja häirinnän ohella toinen suuri valitus, joka nousi esiin kyselystä, oli se, että 54 % vastaajista kokee, että heitä syrjitään palkka- ja työolosuhteiden suhteen.

Kuullaan viiniuutisten parissa taas ensi viikolla!

Comments


bottom of page