top of page

Viinielämää® viiniuutiset: Viikkokatsaus 46


Viikkokatsauksen on tarkoitus tehdä viinimaailman tapahtumien seuraamisesta helppoa. Me keräämme edellisen viikon tärkeimmät ja kiinnostavimmat uutiset yhteen artikkeliin, josta niihin on kätevä ja nopea tutustua.


Tässä jälleen kootusti viinimaailman tärkeimpiä uutisaiheita viime viikolta:

The Guardian: Punaviinipäänsäryn aiheuttajan uskotaan löytyneen

Tutkijat uskovat nyt löytäneensä syyn sille, miksi viini – erityisesti punaviini – aiheuttaa nopeasti päänsärkyä jo 30 minuuttia sen jälkeen, kun on juonut vain yhden tai kaksi pientä lasillista.


"Uskomme viimein olevamme oikeilla jäljillä tämän tuhansia vuosia vanhan mysteerin selittämisessä", kertoi Morris Levin, Kalifornian yliopiston San Franciscon päänsärkykeskuksen johtaja. "Seuraava askel on testata tätä tieteellisesti ihmisillä, jotka saavat näitä päänsärkyjä."


Yhdysvaltalaistutkijat kirjoittivat Scientific Reports -julkaisussa, että he keskittyivät fenolisten flavonoidien tutkimiseen. Nämä yhdisteet ovat peräisin rypäleen siemenistä ja kuoresta ja ne vaikuttavat punaviinin väriin, makuun ja suutuntumaan. Flavonoidien tasot voivat olla 10 kertaa korkeampia punaviineissä kuin valkoviineissä, mikä tekee niistä pääasiallisia ehdokkaita välittömien päänsärkyjen aiheuttajiksi.


Kun ihmiset juovat viiniä, alkoholi metaboloituu asetaatiksi kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe muuttaa etanolin asetaldehydiksi. Toinen vaihe muuttaa asetaldehydin asetaatiksi. Maksassa toimivat tiettyjä entsyymejä näissä prosesseissa.


Tutkijat, mukaan lukien professori Andrew Waterhouse Kalifornian yliopistosta Davisista, suorittivat laboratoriotestejä yli kymmenellä punaviinin yhdisteellä. Yksi erottui joukosta. Flavanoli nimeltä kversetiini, joka löytyy lähes yksinomaan punaviinistä, muuntuu elimistössä erilaisiksi aineiksi. Yksi näistä, kversetiini etyyliglukuronidi, osoittautui erityisen tehokkaaksi estämään entsyymin, joka muuntaa asetaldehydin asetaatiksi.


Tämä voisi olla avain mysteerin ratkaisemiseen. Tärkeän entsyymin estämisen seurauksena myrkyllinen asetaldehydi kertyy verenkiertoon, tutkijat uskovat. Korkeilla tasoilla tämä aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia, kasvojen punoitusta ja hikoilua. Itse asiassa disulfiraami-niminen lääke estää saman entsyymin ja sitä käytetään alkoholistien hoitoon aiheuttamalla samanlaisia kurjia oireita, jos he juovat.


Tutkijoiden mukaan alttiit ihmiset voivat kehittää päänsärkyä juodessaan punaviiniä, jossa voi olla vain vähäisiä määriä kversetiinia, etenkin jos he ovat alttiita migreeneille. Miksi jotkut ovat enemmän vaikutuksen alaisia kuin toiset, ei ole selvää: heidän entsyyminsä voivat olla helpommin estettävissä tai he voivat yksinkertaisesti olla alttiimpia myrkylliselle asetaldehydille.

Tiimi toivoo nyt testaavansa teoriaa kliinisessä tutkimuksessa punaviinien päänsärkyä aiheuttavista vaikutuksista eri kversetiinipitoisuuksilla. Tulokset voisivat auttaa ihmisiä välttämään punaviinipäänsärkyjä tulevaisuudessa. Viinirypäleet tuottavat quercetiinia auringonvaloon reagoimalla, joten auringolle altistuneissa ryhmissä kasvaneet rypäleet, kuten Napa Valleyn cabernetit, voivat sisältää viisi kertaa enemmän quercetiinia kuin muut punaviinit. Kuorikontakti käymisen aikana, kirkastusprosessit ja kypsyminen vaikuttavat myös quercetiinin tasoihin.


"Tieto voi olla hyvin hyödyllistä ihmisille, jotka juovat punaviiniä, jotta he voivat valita viinejä, jotka aiheuttavat vähemmän päänsärkyä", Levin sanoi. "Lisäksi viinintekijät voivat käyttää löydöksiämme vähentääkseen kversetiinia viineissään."

The Drinks Business: Ranskan poliisi ajoi takaa samppanjavarkaita


Kaksi varastettua rekkaa, joissa oli 600 000 euron arvosta Moët & Chandonin samppanjaa, saatiin kiinni poliisin takaa-ajon jälkeen Ranskan moottoritiellä. Kuorma-autot olivat varustettuina paikantimilla, mikä mahdollisti paikallisen poliisin jäljittää ne A4-moottoritiellä matkalla Reimsista Pariisiin. Nopea takaa-ajo alkoi, ja kaksi poliisiautoa sai pakotettua kuorma-autot hidastamaan. Yksi rekka-auton kuljettaja onnistui pakenemaan hypätessään henkilöautoon, joka seurasi saattoa. Tästä huolimatta kaikki Moët & Chandonin pullot saatiin palautettua ehjinä. Emoyhtiö LVMH ei ole vielä julkaissut lausuntoa tapahtuneesta. Tämä 11. marraskuuta sattunut tapaus heijastaa rikollisten trendiä kohdistaa iskunsa huippuluokan viini- ja samppanjamerkkeihin, ja useita vastaavia tapauksia on sattunut tänä vuonna.Kuva: Wine Spectator


Harpers: Alkoholivero uhkaa nousta jo toistamiseen tänä syksynä Iso-Britanniassa


Elokuussa Britannian kansleri ilmoitti suurimmasta alkoholiveron korotuksesta lähes 50 vuoteen, joka toi mukanaan 20 prosentin veronkorotuksen kaikille 11,5–14,5 tilavuusprosentin viineille. Nämä uudet verokannat saivat laajaa paheksuntaa juomateollisuudessa ja nostivat Yhdistyneen kuningaskunnan Suomen, Ruotsin ja Irlannin rinnalle Euroopan viinipullon korkeimman verotuksen maiden joukkoon.


Nyt, jo ennestään merkittävän veronkorotuksen lisäksi, hallitus ehdottaa 8,9 prosentin lisäkorotusta, joka vastaa inflaatiota, lisättynä elokuun 20 prosentin nousuun viinin verossa.


Viimeisimpien NielsenIQ-tilastojen mukaan keskimääräinen viinipullon hinta UK:ssa on noussut vuodessa 6,36 punnasta 6,95 puntaan, vain kaksi kuukautta elokuun veronkorotuksen jälkeen. Lisäkorotus 8,9 prosentilla veisi keskimääräisen pullon hinnan yli 7 puntaan pulloa kohti.


Jo nyt 61 prosenttia kuuden punnan hintaisesta viinipullosta menee veroina hallitukselle (valmistevero 2,67 puntaa, lisäksi 1 punta arvonlisävero). Lisäkorotus todennäköisesti tarkoittaa, että yli kaksi kolmasosaa kuuden punnan hintaisesta pullosta koostuu jollain tavoin verosta," lisäsi Doyle.

Wine Searcher: Domaine Ganevatin varat jäädytetty rahanpesuepäilyn vuoksi

Viime viikolla New Yorkissa järjestettiin ainutlaatuinen vertikaalimaistelu Domaine Ganevatin himotuimmasta Les Vignes de Mon Père -viinistä. Kaikki kymmenen julkaistua vuosikertaa maisteltiin yhdessä aterian yhteydessä joukolle intohimoisia Jura-viinin ystäviä, tilaisuuden isäntänä toimi Master Sommelier Pascaline Lepeltier Chambers Restaurantissa.

Viininmaistelun ajankohta osui yhteen Le Monden viime viikolla alun perin julkaiseman tarinan kanssa, jonka ottivat esiin Itä-Ranskan paikalliset mediat. Tarina paljasti, että kesäkuussa tänä vuonna Domaine Ganevatin omaisuus oli takavarikoitu Ranskan oikeuslaitoksen toimesta.


Takavarikko vahvistettiin Pariisin syyttäjän toimesta osana alustavia tutkimuksia entisen omistajan, Alexander Pumpyanskiyn, rahanpesusta. Hän on venäläisen oligarkin Dmitri Pumpyanskiyn poika.


Tarina sai alkunsa vuonna 2020, kun huhut kertoivat, että Jean-François Ganevat suunnitteli arvostetun 13 hehtaarin perheomisteisen tilan myymistä, jonka hän oli omistanut vuodesta 1998 lähtien, ja ostajan uskottiin olevan venäläinen. Myynti Pumpyanskiylle vahvistettiin syyskuussa 2021. Alle puoli vuotta myöhemmin, Venäjän hyökättyä Ukrainaan, tilalla näytti tapahtuvan jonkinlainen nopea takaisinostos, yhteistyössä Benoît Pontenierin kanssa. Pontenier toimii Prieuré St-Jean de Bébianin yleisjohtajana, joka on ollut Pumpyanskiyn perheen omistuksessa vuodesta 2008. Pumpyanskiyn varat jäädytettiin vain muutamia päiviä myöhemmin.


Tapahtumien kulkuun kesti aina tämän vuoden maaliskuuhun saakka, jolloin uusi omistus saatiin lopullisesti vahvistettua, ja Pontenier osti molemmat tilat. Pieni osuus siirtyi myös Jocelyn Brancardille, Ganevatin viinintekijälle vuodesta 2021 lähtien. Jean-François Ganevat eikä hänen sisarensa Anne olleet mukana taloudellisissa liiketoimissa.

Kriisin alusta maaliskuussa 2022 heräsivät epäilykset siitä, että Pumpyanskiyn perhe oli jollain tavoin löytänyt kyseenalaisen reitin varmistaakseen kahden tilan taloudellisen selviytymisen. RVF:n toimittajat löysivät suuria summia, jotka oli siirretty yrityksiin, joita Pontenier johti, ja näiden epäiltiin olevan peräisin kyproslaisesta varainhoitoyhtiöstä, joka oli alun perin Pumpyanskiyn perheen omistuksessa.


Jean-François Ganevat on kertonut, ettei Pontenier koskaan keskustellut talousasioista hänen kanssaan. Ranskan oikeusjärjestelmä sallii viinitilojen töiden jatkua normaalisti tutkimusten loppuun asti.

Courthouse News Service: Miraval-kartanon omistajuuskiista oikeuteen


Kansainvälisesti entisellä Brangelina-lempinimellä tunnetut Brad Pitt ja Angelina Jolie ovat vuosia kiistelleet Miravalista, eteläisen Ranskan kartanosta, joka oli ex-pariskunnan koti ja heidän tuottoisan viinintuotantotoimintonsa perusta. Viime viikolla asian käsittely jatkui oikeudessa.


Los Angelesin piirikunnan ylioikeuden tuomari käsittelee väitteitä, jonka mukaan Miraval-kartanon myynti, jonka Angelinan holding-yhtiö toteutti, ei koskaan ollut pätevä. Angelinan Nouvel-niminen holding-yhtiö myi kartanon SPI-ryhmälle, joka omistaa Stoli Vodkan ja jonka omistaa Yuri Shefler, Genevessä asuva venäläissyntyinen miljardööri.


Monella tapaa oikeudellinen kiista on jäänteitä heidän katkerasta avioerostaan, joka aloitettiin vuonna 2016, vain kaksi vuotta sen jälkeen kun tähdet avioituivat Miravalin kivisessä kappelissa. Oikeusprosessi venyi vuosia pääosin erimielisyyksien vuoksi lasten huoltajuudesta.

"Se on yksi pisimmistä tapauksista, joita olen seurannut", sanoi avioliitto-oikeuden lakimies Nancy Chemtob, joka ei ole kummankaan osapuolen työssä. "Luulen, että yksi tekijä todella katkeroituneessa avioerossa on se, että jompikumpi kokee tulleensa väärin kohdelluksi. Ja tuntuu, että he molemmat kokevat tulleensa tässä tilanteessa väärin kohdelluksi."Chateau Miraval, kuvaoikeudet: Vineyard BrandsTässä poimintamme viime viikolta. Katsotaan, mitä kuluva viikko tuo tullessaan. :)

Коментари


bottom of page