top of page

Viinielämää® viiniuutiset: Viikkokatsaus 1

Viikkokatsauksen on tarkoitus tehdä viinimaailman tapahtumien seuraamisesta helppoa. Me keräämme edellisen viikon tärkeimmät ja kiinnostavimmat uutiset yhteen artikkeliin, josta niihin on kätevä ja nopea tutustua.Tärkeimmät viiniuutiset viime viikolta:


 📌 Iso-Britannian 2023 sato ennätyksellisen suuri


 📌 Vuosi 2023 jää muistoihin viinialan vaikeuksien vuotena


 📌 Britannia alkaa jälleen myydä viiniä perinteisessä tuoppikoossa
 

The Drinks Business: Iso-Britannian 2023 sato ennätyksellisen suuri


Iso-Britannia on saavuttanut historian suurimman sadon, tuottaen yli 20 miljoonaa pulloa viiniä vuonna 2023 - mikä on noin kaksinkertainen määrä verrattuna siihen, mitä britit tällä hetkellä juovat.


Viime viikolla julkaistussa raportissa, joka käsittelee viime vuoden satoa Englannissa ja Walesissa, paljastettiin, että sadon arvioidaan tuottavan 20-22 miljoonaa pulloa viiniä, mikä on noin 50 prosenttia suurempi määrä kuin edellinen ennätys Britanniassa, jolloin viinitilat valmistivat noin 13 miljoonaa pulloa.


Vuoden 2023 sadonkorjuussa rypäleiden kypsyys ja hapokkuus olivat keskimääräistä alhaisemmat, mutta maan viinintekijät ovat optimistisia sadon laadun suhteen. 


The Drinks Business: Vuosi 2023 jää muistoihin viinialan vaikeuksien vuotena


Vaikka pandemian jälkeen nähtiin voimakasta nousua vuoden 2022 kulutuksessa etenkin ravintolapalvelujen keskuudessa, nousivat viinialan vuoden 2023 haasteiksi hidastuva maailmanlaajuinen kasvu, nouseva inflaatio ja kuluttajien vastustus hintojen nousulle.


Jokaisella suurella kansainvälisellä juoma-alan yrityksellä oli vaikeuksia, mutta jos analyytikot ovat oikeassa, vuonna 2024 tilanteen tulisi tasaantua takaisin pandemiaa edeltävälle, vuoden 2019 tasolle. 

Euro News: Britannia alkaa jälleen myydä viiniä perinteisessä tuoppikoossa


Päätös tehtiin vuosikymmeniä kestäneen kiistan jälkeen EU:n mittayksiköitä koskevista säännöistä.

Britannian hallitus on ilmoittanut, että kuluttajat voivat jälleen ostaa tuoppikokoisia viinipulloja, jatkossa myös kuohuviiniä. Kauppa- ja teollisuusministeriö sanoo, että uudet 500 ja 568 millilitran kokoiset pullot tarjoavat enemmän valinnanvaraa asiakkaille.


Tuoppikoot viineissä eivät suinkaan ole uusi ilmiö Britanniassa. Ne olivat myynnissä aina vuoteen 1973 asti, jolloin Iso-Britannia liittyi Euroopan yhteisön yhteismarkkinoihin.


Siitä lähtien kun Iso-Britannia erosi EU:sta, konservatiivihallituksen ministerit ovat pohtineet lakien ja asetusten muuttamista, jotka ovat peräisin Britannian vuosilta EU:ssa. Näihin kuuluu vaatimus siitä, että kauppiaat voivat käyttää perinteistä brittiläistä paino- ja mittajärjestelmää vain rinnakkain metrijärjestelmän kanssa.


Hallitus on kuitenkin päättänyt olla muuttamatta näitä sääntöjä sillä tuore kysely osoitti, että 98,7 prosenttia ihmisistä kannattaa metrijärjestelmän käyttöä pääasiallisena tai ainoana mittayksikkönä myynnissä. Näin ollen brittimarkkinoille uudelleen esiteltävät tuoppikoot ovat jatkossa selkeästi merkitty pakkauksissa myös millilitroina. 

Mukavaa viikkoa ja alkanutta vuotta 2024, palataan viiniuutisten pariin taas myöhemmin!


Comments


bottom of page