top of page

Viinielämää® viiniuutiset - Kotimainen ravintola-ala haasteiden keskellä

Taas on aika listata menneen parin viikon oleellisimmat viinimaailman uutiset.

George Clooney on lähtenyt mukaan viinibisnekseen ja ilmoitti lanseeraavansa tänä vuonna kaksi viiniä vaimonsa kanssa pari vuotta sitten ostamaltaan viinitilalta Ranskan Provencessa. FBI:n on kuultu tutkivan Napa Valleyn kuuluisimpia tuottajia ja Time-lehti julkaisi hienon retrospektiivin valkoisen talon viineistä, jonka innoittamana haluamme jakaa kirjasuosituksen:


The Billionaire’s Vinegar: The Mystery of the World’s Most Expensive Bottle of Wine

Benjamin Wallacen kirja on viihdyttävä tositarina bordeauxlaisesta Château Lafiten viinistä vuodelta 1787, jonka oli väitetysti omistanut USA:n presidentti Thomas Jefferson ja joka myytiin vuonna 1989 huutokaupassa 156 000 dollarilla. Kirjassa selvitetään viinihistorian mahdollisesti suurinta huijausta mukaansatempaavalla, dekkarimaisella otteella. Kirja viihdyttää, opettaa ja antaa ajattelemisen aihetta ja sitä saa muun muassa Adlibriksesta pokkarina hintaan 17,10€.

Fine Wine Magazine on tehnyt kirjasta kattavan arvostelun, jonka voi lukea täältä.Viiniuutiset TOP 3:


 📌 Tunkeilija tuhosi 60 000 litraa viiniä espanjalaisella viinitilalla


 📌 Maailma sai viisi uutta Masters of Wine -tittelin omaavaa viiniasiantuntijaa


📌 Kotimainen ravintola-ala murroksessaViiniuutisten on tarkoitus tehdä viinimaailman tapahtumien seuraamisesta helppoa. Me keräämme tärkeimmät ja kiinnostavimmat uutiset yhteen, jolloin niihin on kätevä ja nopea tutustua. 

BBC News: Tunkeilija tuhosi 60 000 litraa viiniä espanjalaisella viinitilalla


Espanjalainen viinitila Cepa 21 (Ribeira del Duero) on arvioinut kärsineensä yli 2,5 miljoonan euron tappiot viinimöön tunkeutuneen vandaalin tyhjennettyä tankeista 60 000 litraa viiniä.


Viinitilan edustaja kertoi BBC:lle, että vuotanut viini oli peräisin kahdesta viinitilan kalleimmasta lajikkeesta, Horcajosta ja Malabrigosta. Turvakameran kuvamateriaalin perusteella voidaan epäillä, että tunkeilija todennäköisesti tunsi viinitilan. Hän liikkui erittäin sulavasti pimeässä viinimössä ja osasi avata turvamekanismein varustetut tankit tottuneesti.

Poliisi tutkii tapausta. 

Masters of Wine: Maailma sai viisi uutta Masters of Wine -tittelin omaavaa viiniasiantuntijaa


Institute of Masters of Wine (IMW) on ilmoittanut vuoden 2024 ensimmäiset MW-tutkinnon suorittajat eli uudet Master of Wine -tittelin ansainneet viiniasiantuntijat: Emily Brighton MW, Christopher Martin MW, Robert Mathias MW ja Dror Nativ MW Iso-Britanniasta sekä Pietro Russo MW Italiasta.


Tällä hetkellä titteliä Master of Wine kantaa 417 ammattilaista, jotka toimivat yhteensä 31 maassa. Master of Wine on haluttu ja arvostettu tutkinto, joka on yksi vaikeimpia viinialan koulutuksia maailmassa. Suomessa MW-tutkinnon on suorittanut tähän mennessä viisi henkilöä: Essi Avellan, Tuomas Meriluoto, Taina Vilkuna, Heidi Mäkinen ja Pasi Ketolainen. 

MTV Uutiset: Kotimainen ravintola-ala murroksessa


Suomen suurin ravintolayhtiö Noho Partners kertoi liikevaihtonsa kasvaneen edelleen vahvasti viime vuonna. Yleisesti ravintola-alalla eletään kuitenkin haasteista aikaa ja monet pienemmät ravintolat ovat ilmoittaneet liikevaihtonsa pienentyneen alkuvuonna entisestään.


Suomalaiset eivät ole suinkaan lopettaneet ravintoloissa käymistä, mutta kuluttajien taloustilanne on kiristynyt. Tämä näkyy ravintolavalinnoissa; pikaruokaravintolat ja jättiyhtiöt pärjäävät selvästi pieniä ravintoloita paremmin. Tästä kielii myös vuonna 2003 Helsingin Uudenmaankadulle perustetun ravintola Demon muutaman viikon takainen lopetusilmoitus. Ravintolalle on myönnetty yksi Michelin-tähti vuodesta 2007 lähtien, mikä tekee Demosta pitkäaikaisimman yhä toiminnassa olevan Michelin-ravintolan Suomessa. Demo sulkee ovansa tulevana kesänä.


Myös Helsinkiin ensimmäisen ramen-ravintolan vuonna 2015 avannut Fat Ramen -ravintolaketju on haettu konkurssiin. He pyrkivät toistaiseksi pitämään auki Mikonkadun yksikön konkurssihakemuksesta huolimatta. Kallion ja Hietalahden kauppahallin yksikköt sulkivat ovensa kaksi viikkoa sitten.


Tänään lopettamisesta ilmoitti turkulainen ravintola Siro, joka mainitsi haastavien taloudellisten aikojen vaikuttaneen päätökseen. Siron sisarravintola Karu jatkaa toimintaansa normaalisti.
Lisää viiniuutisia taas kahden viikon kuluttua.

Comments


bottom of page