top of page

Viinielämää® viiniuutiset - Alkoholittomien viinien kehitystyö on nosteessa

Viiniuutisten on tarkoitus tehdä viinimaailman tapahtumien seuraamisesta helppoa. Me keräämme tärkeimmät ja kiinnostavimmat uutiset yhteen, jolloin niihin on kätevä ja nopea tutustua.Viiniuutiset TOP 3:


 📌 Alkoholittoman viinin suosion nousu auttaa kehittämään parempia tuotteita


 📌 Arkeologinen löytö: Muinaiset Roomalaiset pitivät viinistään jäähdytettynä


 📌 Maanviljelijöiden tyytymättömyys kasvaa kaikkialla Euroopassa
 

Vine Pair: Alkoholittoman viinin suosion nousu auttaa kehittämään parempia tuotteita


Hyvän alkoholittoman viinin valmistaminen ei ole koskaan ollut helppoa. Vaikka tekniikka kehittyy jatkuvasti, on alkoholin poistaminen viinistä hyvin voimakas käsittely ja monet viinin rakenteellisista ja aromaattisista ominaisuuksista eivät tätä kestä. Tämä asettaa alalle moninaisia haasteita.


Alkoholittoman viinin laadulle on erittäin tärkeää, että se tehdään laadukkaasta viinistä. Laadukas alkoholiton viini edellyttää, että viini on laadultaan korkealaatuinen myös ennen alkoholin poistoa.


Alkoholin poistaminen on intensiivinen prosessi, ja alkoholin poistaminen - joka joskus muodostaa jopa 15 tai 16 prosenttia viinin tilavuudesta - on kuin kantavan seinän poistaminen, sanoo alkoholittoman viinin valmistaja Catherine Diao (Studio Null). "Tämän prosessin aikana herkemmät aromit ja maut voivat kadota. Kehitymme kuitenkin jatkuvasti aromin säilyttämisessä ja energiankäytön vähentämisessä."


Alkoholi poistetaan viinistä yleensä joko vakuumitislauksella tai käänteisosmoosilla.

Hyrrähaihdutin ja vakuumitislaus perustuvat alipaineen luomiseen. Alkoholijuoman eri ainesosat pystytään erottelemaan tislaamalla nestettä tavallista matalammassa lämpötilassa ja ainesosia pystytään valikoidusti myös palauttamaan takaisin tuotteeseen. Käänteisosmoosissa taas luodaan korkea paine, jolloin alkoholi saadaan poistettua seitinohuen puoliläpäisevän kalvon kautta.


Alkoholiton viini ei siis koskaan ole luonnontuote vaan alkoholittoman viinin valmistaminen vaatii aina vahvaa teknistä manipulaatiota. Monesti poistetun alkoholin jättämää rakenteellista "aukkoa" paikkaillaan lisäämällä alkoholittomaan viinin happoja ja/tai sokeria, koska alkoholittoman viinin on tarkoitus muistuttaa perinteistä viiniä mahdollisimman paljon. Kehittyvän tekniikan ja karttuvan tiedon myötä tulemme varmasti jatkossa näkemään yhä laadukkaampia alkoholittomia viinejä ja tätä kehityskaarta tukee alkoholittomien viinien kysynnän jatkuva kasvu. 

Wine Spectator: Muinaiset Roomalaiset pitivät viinistään jäähdytettynä


Varsovan yliopiston arkeologien ryhmä on löytänyt selkeitä todisteita siitä, että Rooman valtakunnan sotilaat 3. vuosisadalla nauttivat viinistään viilennettynä – ja heillä oli melko nerokas tapa jäähdyttää se.


Kaakkois-Euroopan antiikkitutkimuskeskuksen arkeologiryhmä on kaivanut muinaista Novaen kaupunkia nykyisessä Bulgariassa ja tehnyt mielenkiintoisia löydöksiä. Yksi niistä on tunnistettu muinaiseksi jääkaappiksi, jonka sisällä on viiniastioita.


Arkeologit löysivät tutkimustensa aikana Novaen vanhimman tunnetun kaivon, jota käytettiin veden saamisen lisäksi myös ruoan ja viinin jäähdyttämiseen. Kaivoon kiinnitettiin keraamisilla ja lyijyputkilla varustettu akveduktijärjestelmä, joka ohjasi veden virtausta koko sotilaslinnoituksen alueella.


"Lyijyvesiputken varrella keraamisista levyistä valmistettu astia asetettiin maahan siten, että putki kulki sen pidempää sivua pitkin", kertoo hankkeen johtava tutkija, professori Piotr Dyczek lausunnossaan. "Tiesimme, että tämä on antiikkijääkaappi. Sisällä oli palasia viininjuomaastioista, kulhoista ja eläinten luista."


Vaikka lyijyn käyttö juomaveden kuljetukseen ei ehkä ollutkaan roomalaisten paras idea, heidän kastelujärjestelmien käyttö ruoan ja viinin jäähdyttämiseen ja säilöntään on ollut nerokasta. Lisäksi se tosiasia, että nämä jääkaapit löydettiin legioonan tukikohdasta kaukana itse Roomasta, viittaa siihen, että nämä varhaiset viinijääkaapit ovat saattaneet olla melko yleisiä 3. vuosisadalla.


Kuulostaa paljon samalta tekniikalta kuin nykyisessä viinin valmistuksessa on käytössä eli tankkien lämpötilakontrollointiin veden avulla. 

Euro News: Maanviljelijöiden tyytymättömyys kasvaa kaikkialla EuroopassaRanskassa on ollut laajoja mielenosoituksia jo pitkälti viime vuoden puolelta lähtien. Ranskalaisten maanviljelijöiden viha johtuu monimutkaisista säädöksistä ja lukuisista rahoitusleikkauksista:

Maatalousdiesel muuttui kalliimmaksi tukien poistamisen myötä, veden kustannukset nousivat vuositasolla 47 miljoona euroa ja monimutkaiset lakisäädökset ovat tehneet vaikeaksi tietää, mitä he voivat tehdä ja mitä eivät.


He vastustavat myös torjunta-aineiden ja rikkakasvien torjunta-aineiden kieltoja, jotka johtuvat EU:n Green Dealista ja uudesta EU:n laajuisesta sopimuksesta, jonka mukaan brasilialaista ja argentiinalaista naudanlihaa tuodaan Eurooppaan lisää. Viljelijät väittävät, että näiden maiden kanssa kilpaileminen on äärimmäisen vaikeaa, koska niitä eivät sido tiukat eläinten hyvinvointia koskevat säännöt.


Lisää turhautumista aiheuttaa Ranskan EU:lta saaman 9 miljardin euron vuosittaisen tuen hakuprosessi. Maanviljelijöiden mukaan vähintään yksi päivä viikossa kuluu paperitöiden täyttämiseen.


He sanovat, että ristiriitaiset säädökset pakottavat maatalousteollisuuden vähentämään maatalouden ympäristövaikutuksia samaan aikaan, kun viljelijöitä painostetaan lisäämään elintarviketuotantoa. Koska Ranskan ruokkimiseen tarvittavan ruoan tuottamiseksi työskentelevien ihmisten määrä vähenee, monet ovat huolissaan tulevaisuudesta.


Eikä kyse ole vain Ranskasta. Ympäri Eurooppaa maanviljelijät vastustavat poliittista lainsäädäntöä, jonka he sanovat olevan ristiriitaista ja epäoikeudenmukaista.
Lisää viiniuutisia taas kahden viikon kuluttua.

コメント


bottom of page