top of page

Viinielämää® viikkokatsaus 45


Tässä jälleen kootusti viinimaailman tärkeimmät tapahtumat viime viikolta sekä uutisia ajankohtaisista jutuista ja ilmiöistä rikastuttamaan meidän jokaisen viinielämää.


Kuva: EC Köhler


5000 vuotta vanhoja viiniruukkuja löytynyt Egyptistä


Näyttää siltä, että kuningatar Merneith nautti viiniä illallisella jo 3000 vuotta eaa. Kansainvälinen ryhmä arkeologeja ilmoitti lokakuun alussa löytäneensä kymmeniä viiniruukkuja Um Al-Qaabin arkeologiselta paikalta Abydoksen alueella (kaivaus edustaa Egyptin matkailu- ja muinaisuusministeriön, Kairon arkeologisen instituutin, Wienin yliopiston, Wienin teknillisen yliopiston ja Lundin yliopiston yhteisiä ponnisteluja.).


Arkeologit löysivät ruukut kaivaessaan ensimmäisen dynastian ajan faarao Djetin kuninkaallisen puolison Merneithin (alias Merit-neith) hautaa. Merneith hallitsi myöhemmin Egyptiä valtionhoitajana nuoren poikansa Denin hallituskaudella noin vuonna 2950 eaa., mikä teki hänestä yhden historian varhaisimmista tunnetuista naishallitsijoista.


"Löysimme noin 50 ehjää viiniruukkua ja satojen muiden viiniruukkujen palasia", kaivauksen päätutkija ja projektijohtaja tohtori E. Christiana Köhler kertoi Wine Spectatorille sähköpostitse. ”Osa niistä oli edelleen sinetöity keraamisilla kansilla ja mutatiivisteillä. Kaivaukset jatkuvat, ja on mahdollista, että löydämme lisää viiniruukkuja."


Viiniruukkujen sisältöä analysoidaan parhaillaan lisätietojen saamiseksi. Ruukkujen sisällä olevien jäännösten analysointi voi valaista sisällä olleen viinin kemiallista koostumusta ja paljastaa sen makuprofiilin ja mahdollisesti käytetyt lisäaineet. Viinin oletetaan olevan peräisin Egyptistä. Nämä ruukut ja niiden sisältö ovat vanhimpia koskaan löydettyjä viiniesineitä. Tutkijat ovat arvioineet ihmisten aloittaneen viininviljelyn 9000 vuotta eaa., samoihin aikoihin kuin viljan viljely aloitettiin.


Kuva: EC Köhler/Wienin yliopisto


Wine Spectatorin vuosittainen TOP 100 -viinilista julkaistu tänään


Joka vuosi Wine Spectator julkaisee Top 100 -listansa, joka listaa tuhansien arvioitujen viinien joukosta valitut parhaat viinit. Vuodesta 1988 alkaen julkaistu TOP 100 -lista on muuttunut vuosien varrella ja sille on ilmestynyt uusia alueita, rypäleitä ja tyylejä: Uusiseelantilainen Sauvignon Blanc ylsi kymmenen parhaan joukkoon tänä vuonna ensimmäistä kertaa. TOP 10:n joukosta löytyy myös klassinen Aglianico Etelä-Italiasta ja kaksi Pinot Noiria Sonoman rannikolta. Lähes puolet vuoden 2023 Top 100 -listalla olevista viinitiloista on uusia.


Klassikot ovat kuitenkin edelleen vahvasti edustettuina listalla, kuten Bordeaux kahden viinin voimin kymmenen parhaan joukossa ja Rhônen laakso kokonaislistauksessa. Italialaiset viinit taasen nappasivat 20 prosenttia listan sijoista, erityisesti Piemonten ja Toscanan viinit. Kalifornian Cabernet ja Chardonnay ovat myös vahvoilla tänä vuonna.


Vuoden viiniksi tuli valituksi Argiano Brunello di Montalcino 2018


Kuva: Wine Spectator


Carsin -viinijoulukalenteri


Maailmalla on tarjolla paljon viinijoulukalentereita, mutta Suomen markkinoilla niitä ei ole nähty. Nyt asiaan on tullut muutos, sillä viininystävien toiveita on kuultu ja viinikellari.com on tuonut myyntiin Chateau Carsinin joulukalenterin.


Carsinin viinijoulukalenterista löytyy herkkuja koko joulukuulle, kahdestatoista luukusta löytyy 11 eri viiniä (75 cl) ja yksi pullo Balsamique de Carsin -tynnyrikypsytettyä balsamiviinietikkaa (20 cl). Viinikalenterista löytyy myös tuotteita, joita ei myydä erikseen lainkaan, ne ovat saatavilla ainoastaan joulukalenterista.Minne Champagne & Wine Bar avasi ovensa perjantaina


Minne Champagne & Winen kattavan ja monipuolisen viinivalikoiman on kuratoinut Master of Wine ja kansainvälisesti arvostettu samppanja-asiantuntija Essi Avellan. Sommelierina Minnessä toimii samppanja- ja viinitaitaja Toni Aikasalo. Yhdessä he vastaavat Minnen erottuvasta ja ajankohtaisesta viinikokonaisuudesta. Toni Aikasalon apuna, toisena sommelierina toimii Netta Laurenne. Eteläesplanadilla historiallisessa Ahlströmin talossa sijaitsevassa Minnessä järjestetään myös erilaisia korkeatasoisia tastingeja.


Kuva: Sunborn Oy


Elämäneliksiirinä kokaiiniviini


Ja lopetetaan hieman kevyemmällä, historiallisella aiheella.

Nimittäin The Guardian listasi 10 erikoisinta vanhanajan lääkettä ja listalta löytyy kaikenlaista astmatupakasta kokaiiniviinin.


Vin Mariani -tonicviinipullo, jota markkinoitiin elämäneliksiirinä, sisälsi tosiasiallisesti 6mg kokalehteä. Paavi Leo XIII suositteli viiniä avoimesti terveyden ylläpitoon. Paavi saattoi kyllä olla oikeassakin, sillä hän eli 93-vuotiaaksi.


Tuotteen takana ollut herra Mariani oli villisti aikaansa edellä oleva markkinoija: Hän lähetti näytteitä julkkiksille pyytäen heiltä suosituksia, jotka hän sitten julkaisi. Vaikuttajamarkkinointi toimi ja suosittelijoina oli paavien lisäksi muun muassa kaksi presidenttiä, William McKinley ja Ulysses S Grant.


Kuvan oikeudet: Contraband Collection/AlamyTässä poimintamme viime viikon uutisista, artikkeleista ja ilmiöistä. Jäämme odottamaan, mitä kuluva viikko tuo tullessaan. :)

Comments


bottom of page