top of page
Viinielämää®

Viinielämää® viikkokatsaus 44

Päivitetty: 29. helmik.


Tässä kootusti viinimaailman tärkeimmät tapahtumat viime viikolta sekä uutisia ajankohtaisista jutuista ja ilmiöistä rikastuttamaan meidän jokaisen viinielämää.


Ennustaako Netflixin draamasarja "Bodies" salaa viinin tulevaisuutta?

The Drinks Business julkaisi artikkelin, jossa pureuduttiin siihen, tarjoaako Netflixin hittidraama Bodies varteenotettavia ennusteita siitä, missä viiniala on 30 vuoden kuluttua. Paperipullovalmistaja Frugalpac oli mukana luomassa vuoden 2058 maailmaan viinipulloja ja artikkelissa lyhykäisesti keskustellaankin tämänhetkisistä innovatiivisista, ekologisuuden parantamiseen pyrkivistä pakkausmuodoista.


Kuvan oikeudet: Netflix


Bodies-sarjassa viinien luomulaatuisuus ja ekologiset pakkausmuodot ovat keskiössä, mutta sarjan hahmo Gabriel Defoe myös mainitsee viinin nauttimisesta jotakin mielenkiintoista. Hän ehdottaa, että kokemukseemme viinilasillisen nauttimisesta vaikuttavat useat ulkoiset tekijät, joista monet eivät ole meidän hallinnassamme:


"Aiempi suhteesi alkoholiin, vanhempiesi suhde alkoholiin, geneetikka, kielesi makuhermojen erityinen koostumus ja herkkyys, joka tekee tästä viinistä maistuvan sinulle upealta juuri nyt tässä hetkessä. Huoneen lämpötila. Mieliala, jossa olet juodessasi sitä. Henkilö, jonka kanssa juot sitä. Pointtini on, että vapaata tahtoa ei ole olemassa, se on vain miellyttävä illuusio."


Gabriel Defoe unohti mainita, että suurin osa makuaistiamme on itseasiassa hajuaistimme ansiota. Kielemme maistaa suolaisen, makean, hapokkuuden, karvauden ja umamin. Kaiken muun "maistamme" nenämme hajuepiteelin ansiosta.



Maailman tunnetuin viiniväärentäjä jälleen kuvioissa

Rudy Kurniawan, aiemmin tuomittu viininväärentäjä, on palannut väärennettyjen viinien tuotantoon suoritettuaan 10 vuoden vankeusrangaistuksen ja tulleen karkotetuksi Yhdysvalloista. Viinipetosten asiantuntija Maureen Downey paljasti, että Kurniawanille maksettiin väärennettyjen versioiden luomisesta arvostetuista viineistä yksityistä tapahtumaa varten Singaporessa. Rikoshistoriastaan ​​huolimatta jotkut osallistujat ylistivät hänen taitojaan. Downey ilmaisi huolensa väärennettyjen viinien mahdollisesta tuomisesta uudelleen markkinoille.




Hong Kongin viinimessujen trendit

Hong Kongin Wine & Spirits -messut pidettiin ensimmäistä kertaa koronapandemian jälkeen viime viikonloppuna. The Drinks Business listasi messujen isoimmat trendit.


1.Paikallisuus eli kiinalainen viini

Messuilla näkyi selvästi kiinalaisten arvostus kotimaisia tuotteita kohtaan. Viini ei ole tässä poikkeus, vaan kiinalaiselle viinille povataan suurta kotimaista suosiota. Messuilla näytteilleasettajina oli 26 kiinalaista tuottajaa. Helan Mountain’s East Foothillin viinialueella cabernet sauvignon, merlot ja cabernet franc ovat alueen laajimmin istutettuja rypälelajikkeita, vaikkakin marselan-lajiketta tuotetaan eniten. Kiinan valtion edustaja Elsa Zhang sanoo marselanin olevan "erittäin sopiva" Kiinan ilmastoon ja että lajikkeelta odotetaan paljon. Hän jopa kutsui sitä "Kiinan malbeciksi" viitaten Argentiinan lippulaivarypäleeseen.


2. Näyttävät pakkaukset

Ehkä vastoin laajalti suosiossa olevaa ekologisuuden tavoittelua pakkauksissa, Kiinassa haetaan näyttävyyttä ja huomiota herättäviä muotoja. Vai miltä kuulostaa Eiffel-tornin muotoinen pullo?


Kuva: The Drink Business


3. Erikoisuudet

Kiinalaiset ovat erikoisen ja poikkeuksellisen perässä: Messuilta löytyi erikoisia makuja kuten juustokakkuolutta tai esimerkiksi merisimpukkakasvuston ympäröimä kuohuviinipullo, jota Slovenialainen kuohuviinintuottaja Mare Santo esitteli messuilla.


4. Uutta teknologiia ja innovaatioita

Alcolear esitteli messuilla lääkkeen krapulaan. Australialaisesta naudanmaksauutteesta valmistettu Alcolearin toiminta perustuu alkoholia ja asetaldehydiä hajoittaviin proteiineihin. Asetaldehydi on ensimmäinen tuote, joka syntyy alkoholiaineenvaihdunnassa. Alcolear väittää estävänsä krapulan kehittymisen, kun sitä nauttii ohjeiden mukaisesti ennen alkoholin nauttimista. Tällä hetkellä Alcolearia ei ole saatavilla Euroopassa.




Muuttuuko viinin määritelmä vähäalkoholisten viinien suosion noustessa?

Wine Enthusiastin artikkelissa pohditaan, miten ympäri maailmaa päättäjien pyrkimys vähentää alkoholinkulutusta vaikuttaa viinialaan. Vaikka juomateollisuus on huolissaan alkoholiin littyvästä kielteisestä asenneilmapiiristä, alalla on olemassa myös keino auttaa kulutuksen hillitsemistä: Vähäalkoholiset viinit.


Esimerkiksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa hallitus aikoo muuttaa laillista viinin määritelmäänsä vastauksena vähäalkoholisten juomien kasvavaan kuluttajien kysyntään BBC:n viime viikolla julkaiseman raportin mukaan. EU:sta perittyjen Brexitiä edeltävien lakien mukaan viinin on tällä hetkellä oltava vähintään 8,5 tilavuusprosenttia alkoholia, jotta sitä voidaan kutsua sellaiseksi etiketissä.


Laki kumotaan ensi vuonna, ja vähimmäisalkoholi lasketaan 0 prosenttiin kaikille viinityypeille. Uudet säännöt asettavat viinin paremmin linjaan vähäalkoholisen tai alkoholittoman oluen tai siiderin kanssa, joita ei säännellä.



Tässä poimintamme viime viikon olennaisimmista viinialan uutisista, artikkeleista ja ilmiöistä. Odotamme innolla, mitä kuluva viikko tuo tullessaan. :)

Comentarios


bottom of page