top of page

Viinielämää® viikkokatsaus 43: Meillä ja muualla

Viikko 43 jää Viinielämää®-historiaan, sillä viime viikolla me käynnistimme toimintamme toden teolla. Avasimme nettisivumme ja somekanavat sekä osallistuimme Viini & Ruoka -tapahtumaan Helsingin messukeskuksessa tavaten ihmisiä ja tarjoten ihania viinejä. Messut meni hienosti, nelipäiväinen tapahtuma oli täynnä vauhtia, viiniä ja iloisia kohtaamisia. Olemme tällä hetkellä väsyneitä, mutta erittäin onnellisia, sillä saimme positiivisista kohtaamisista valtavasti uskoa ja voimaa tulevaan.


Viinielämää sauvignon blanc & riesling 2021


Osastollamme ensimaistossa ollut Viinielämää sauvignon blanc & riesling 2021 sai innostuneen vastaanoton. Se on laadukas, biodynaaminen viini, jota on valmistettu vain 1200 pulloa.


Pientuottaja Jörn Goziewskin kokonaistuotanto on vuosittain 13 000 litraa ja hänellä on tarhoja sekä Rheingaussa että Pfalzissa. Terästankkikypsytetyt riesling ja sauvignon blanc ovat käyneet villihiivoilla toisistaan erillään ja sekoitettu yhteen vasta käymisen jälkeen.


Viini on vahvaluonteinen ja valtavirrasta erottuva, Viinielämäälle® räätälöity viini, joka kuvastaa brändimme arvoja. Tuote löytyy Alkosta tuotenumerolla 942538 ja sen hinta on 19,95€.




Viinitastingeista


Viinielämää® piti messuilla lauantaina myös loppuunmyydyn tastingin Galcian pientuottajaviineistä. Espanjan luoteiskolkassa sijaitseva Galicia kiinnostaa raikkaan aromikkailla viineillään ihmisiä ja sen laadukkaat pientuottajaviinit saivat osakseen ansaittua ihastelua.


Maistellut viinit tulevat myyntiin Viinilehden omaan verkkokauppaan viinikellari.comiin.

Verkkokauppa hoitaa kaikki verot ja muut viranomaisvelvollisuudet, joten se on turvallinen paikka tilata laatuviinejä suoraan kotiin.


Seuraava Viinielämää® tasting "Joulun punaviinit" pidetään 16.12. klo 16 Helsingissä narikkatorin kupeessa sijaitsevassa The Plaza Wine & Craft Beer -ravintolassa. Tastingejamme tulee olemaan Plazassa jatkossa joka kuukausi ja ensi vuonna aloitamme kiertävät tastingit myös muilla paikkakunnilla. Avaamme verkkokauppamme lähiaikoina ja tastingit ovat ostettavissa sieltä. Ensi keväälle on suunnitteilla myös Galicia-tasting, jos et tällä kertaa päässyt siihen osallistumaan.



Mutta tapahtui viinimaailmassa muutakin ja siitä seuraavassa.



Muualla


1. Oletko nauttinut punaviiniä väärin?


New York Post muistutti lukijoitaan antamaan viinin hengittää riittävästi ennen sen nauttimista.



Ihanteellisessa maailmassa viinillä tulisi olla mahdollisuus "hengittää" pullon avaamisen jälkeen ja ennen ensimmäisen siemauksen ottamista. Viinin ollessa kosketuksessa hapen kanssa, tapahtuu kemiallinen reaktio, joka poistaa epäsuotuisat sulfiittien ja etanoliyhdisteiden hajut viinistä.


Hengittämisen olisi hyvä kestää yhdestä kahteen tuntia, lasissa tai dekantterissa, mutta prosessia voi myös hieman nopeuttaa pyörittelemällä viiniä astiassaan, jolloin se ilmaantuu voimakkaammin.



2. Makutottumusten muuttuessa australialaiset viinintuottajat ovat alkaneet siirtyä eri rypälelajikkeisiin

The Drinks Business nosti esiin australialaisten viinintuottajien uuden strategian viininviljelyssä: Perinteisten rypälelajikkeiden vaihdon vaihtoehtoisiin, kevyempiin lajikkeisiin. Tämä muutos ei ole pelkästään yritys sopeutua markkinoiden dynamiikkaan, vaan se ilmentää myös alan kykyä kohdata kaupan monimutkaisuus ja kuluttajien vaihtuvat vaatimukset.


Kuva: Wines of Australia


Tällä hetkellä, Wine Australia:n mukaan, 20 lajiketta vastaavat 94% maassa viljellystä viinistä, joista Shiraz kattaa noin 25% ja Cabernet Sauvignon noin 15%, mikä tarkoittaa, että nämä suuret punaviinit muodostavat noin kolmanneksen maassa tuotetusta viinistä.


Kuitenkin viimeaikainen muutos kuluttajien käyttäytymisessä kohti kevyempiä punaviinejä, maailmanlaajuinen viinituotannon ylitarjonta sekä Kiinan ja Australian tulliasioissa ilmentyneet komplikaatiot ovat johtaneet tuottajien siirtymiseen perinteisten perusrypäleidensä viljelystä.

Vähemmän tunnettuja rypäleitä, kuten Italian fianoa tai muita Välimeren alueen lajikkeita, istutetaan nyt viiniköynnöksille, kun tuottajat pyrkivät monipuolistamaan tarjontaansa.



3. Billecart-Salmon sijoittaa Loiren laaksoon


Decanter uutisoi, että samppanjatalo Billecart-Salmon on laajentunut Loiren laaksoon investoimalla kokeellisen viininvalmistajan Jérôme Bretaudeaun 20 hehtaarin tilalle.


Kuva: Tim Graham / Getty Images (Melon de Bourgogne-rypälelajike)


Bretaudeau tunnetaan Muscadetin elpymisen liikkeellepanevana voimana hänen uraauurtavan työnsä ansiosta melon de Bourgogne-rypäleen parissa, joka oli aikoinaan aliarvostettu ja paheksuttu lajike.


Hän asettui asumaan Gétignéen, Loiren laakson läntisimmälle apellaatioalueelle, ostettuaan pienen 4 hehtaarin tontin vuonna 2001. Halpaan, teolliseen Muscadetin tuotantoon keskittyneet osuuskunnat hallitsivat aluetta, mutta Bretaudeau otti kiinteistönsä, nimeltään Domaine de Bellevue, kanssa toisenlaisen tien.


Hän on keskittynyt luomu- ja biodynaamiseen tuotantoon ja loi Muscadetille modernin polun luovan viininvalmistuksen ja rohkean kokeilun kautta. Tila on vähitellen laajentunut vuosien varrella ja siellä viljellään nyt 20ha punaisia ​​ja valkoisia rypäleitä. Domaine de Bellevue ei osta rypäleitä kolmansilta osapuolilta.


Melon de Bourgognen rinnalla Bretaudeau kasvattaa myös Savagnin-, Chardonnay-, Cabernet Franc- ja Pinot Noiria. Tämä on johtanut siihen, että tilan tunnusomaisten vanhojen viiniköynnösmuscadettien rinnalla on joitain omalaatuisia cuvée-tuotteita, joista monet uhmaavat luokittelua.


Hänen luomuksiaan myydään Michelin-tähden ravintoloissa, huippuluokan viinikauppiaissa ja luksushotelleissa Ranskassa ja ympäri maailmaa.


Bretaudeau on toiminut viimeiset viisi vuotta neuvonantajana Champagne Billecart-Salmonin samppanjatalolle sen biodynaamisessa viininviljelytyössä.



4. Etelä-Afrikan viilein viinialue Jancis Robinsonin tarkastelussa


Maailman lämmetessä on luonnollista, että viinintuottajat siirtyvät kohti napoja. Pohjois-Euroopassa viinirypäleitä istutetaan, ja ne kypsyvät, kaikenlaisiin aiemmin käsittämättömiin paikkoihin. Eteläisellä pallonpuoliskolla Australialla ja Uudella-Seelannilla ei ole enää paikka minne mennä, mutta Etelä-Amerikassa Patagonia näkee yhä enemmän viiniköynnöksiä.

Kuva: Jancis Robinson


Entä Afrikan eteläkärki? Afrikan mantereen eteläisin kohta ei ole kuuluisa Hyväntoivon niemi, vaan Cape Agulhas noin 100 kilometriä itään, jossa Atlantin valtameri kohtaa Intian valtameren. Tämä on villi, harvaan asuttu Afrikan nurkka, joka näyttää aivan Skotlannin pohjoisrannikolta. Korkean profiilin eteläafrikkalainen viinikirjailija Michael Fridjhon väittää, että Etelä-Afrikkaan on vaikuttanut vähemmän ilmastonmuutos kuin useimpiin viinialueisiin Etelämantereelta peräisin olevien jäähdytysvaikutusten vuoksi, mutta tämä ei ole estänyt viinintuottajia istuttamasta viiniköynnöksiä tänne, missä voimakkaiden tuulten ansiosta on maaosan viileimpiä olosuhteita.


Ensimmäinen Agulhasista tuleva viinimerkki, Land’s End, syntyi vuonna 2000, ja se on tehty Zoetendal-rypäleistä. Rypäleet lähetettiin Stellenboschiin viininvalmistusta varten, ja etiketin omisti viininviljelijöiden syndikaatti, maanomistaja ja kirjanpitäjä. Vuosien varrella omistus ja viininvalmistuspaikka ovat vaihtuneet, mutta Land’s End -viini katseenvangitsevalla kuvallaan punavalkoraitaisesta Cape Agulhasin majakasta osoitti, että majakan tuulinen sisämaa voi tuottaa erinomaista Sauvignon Blancia. Kuten Lomondin viinitilan silloinen viininvalmistaja Hannes Meyer kertoi Jancis Robinsonille, "Sauvignon Blanc täältä on ainutlaatuinen - tiolivetoinen [karkeasti "savuinen"]; ei kypsiä, vihreitä trooppisia hedelmiä, mutta valkoisia kivihedelmiä, ehkä myös kiiviä; kalkkimainen ja mineraalinen, jossa on kaunis luonnollinen happamuus.


Myös alueen punaviinit, erityisesti syrah, poikkeavat muusta Etelä-Afrikan punaviinituotannosta.Syrah on täällä enemmän pohjois-Rhônen tyylinen kuin missä tahansa Etelä-Afrikan tai Australian lämpimämmillä alueilla, jotka on merkitty Shirazilla.


Nimikkeistö ja nimikkeen valinta alueella on hieman hämmentävää. Jotkut tuottajat käyttävät piirin nimeä Cape Agulhas – joskus vain Agulhas – kun taas toiset käyttävät Elimin osaston nimeä kyseisellä alueella viineille, joiden rypäleet ovat peräisin sen rajojen sisäpuolelta. Vuonna 2019 perustettu yleinen myynninedistämiselin, jossa on nyt 14 jäsentä, tunnetaan nimellä Agulhas Wine Triangle. Ja jotkut näistä valmistavat viinejä vähän kauempaa hankituista rypäleistä, jotka on merkittävä Cape South Coast.


Yksi alueen erityislaatuisuutta kuvaava seikka on Nuwerjaars Wetlands Special Management Area (SMA), joka käsittää yli 46 000 hehtaaria Agulhasin tasangolla, jonka 25 paikallista viljelijää on lahjoittanut suojelua varten. Vieraskasvillisuus on raivattu ja alkuperäisiä kasvi- ja eläimistölajeja kannustettu. Buffalo ja virtahepo on tuotu alueelle uudelleen, ja täällä löydetyistä 1 850 kasvilajista monet ovat ainutlaatuisia alueella, kuten myös jotkut linnut. 1990-luvulle asti tulvat ja metsäpalot olivat yleisiä, mutta tämä on hieno esimerkki viljelijöiden yhteistyöstä ilmastonmuutoksen vaikutuksia vastaan. Kaiken tämän pitäisi tarjota pitkän aikavälin tulevaisuus matkailulle – ja alueen ainutlaatuisen hienoille Sauvignon Blancille ja Syrahille.



Tässä poimintamme viime viikon olennaisimmista viinialan uutisista, artikkeleista ja ilmiöistä. Odotamme innolla, mitä kuluva viikko tuo tullessaan. :)

Voit milloin tahansa perua tilauksen.

Kiitos uutiskirjeen tilauksesta!

  • Facebook
  • Instagram

© 2023 Viinielämää®

bottom of page