top of page

Viinielämää® testaa! - Kinkkupunkkusuositukset suurennuslasin alla

Päivitetty: 11. heinäk.

Viinielämää® testaa on juttusarja, jossa sukellamme ilmiöihin ja ajankohtaisuuksiin rennon tutkivalla asenteella. Me tarkastelemme viinikentältä saatavaa tietoa ja kerromme oman näkökulmamme asiaan.


Joulupöydän viinivinkkejä on tällä hetkellä tarjolla runsaasti ja me päätimmekin testata muiden suosittelemia viinejä ja selvittää, mikä viini oikeasti on paras paritus perinteisen joulukinkun kanssa.Valitsimme testiin viinejä, joita eri kotimaiset tahot, kuten maahantuojat, blogit, lehdet ja alkolaiset ovat suositelleet. Tiukan tutkailun päätteeksi testiimme päätyivät seuraavat viinit:


Leyda Las Brisas Pinot Noir 2022

Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir 2021

Tommasi Ripasso Valpolicella 2020

Verdecillo Monastrel Organic 2022

Jackson Estate Vintage Widow Pinot Noir 2018

Gardo & Morris Reserve Pinot Noir 2020

Pazo de Monterrey Mencía 2020

Vinícola de Nulles Parabòlic Tinto 2022

Passi Reali Organico Appassimento 2022


On luonnollista, että maahantuojat hehkuttavat aina omia viinejään. Tällaiset arvioinnit eivät ole kovinkaan objektiivisia vaan kyse on tuotteiden markkinoinnista ja omasta katalogista nostetaan esiin kulloiseenkin tilanteeseen parhaiten soveltuvat viinit. Tämä ei tarkoita, etteikö suositukset voisi olla myös hyviä. Juuri tästä syystä päätimme testata näitä muiden suosituksia ja valita sieltä mielestämme aidosti parhaiten sopivat punaviinit perinteisen joulupöydän pääruualle eli sinappihunnutetulle kinkulle, joululaatikoille ja rosollille lisäkkeineen. Olemme testissä jakaneet viinit sijoille 1-9. ja tämän lisäksi antaneet niille yleisarvosanat eli arvioineet viinien laadun kinkkuviinitestin ulkopuolella.


Tässä ajatuksiamme testiin osallistuneista viineistä:


Sija 9.

Leyda Las Brisas Pinot Noir 2022 -viiniä ovat hehkuttaneet hyväksi kinkkuviiniksi sekä viinilehti että Viinimaa eli maahantuontiyritys Wennercon kuluttajille suunnattu markkinointisivusto. Pinot Noir -rypäleestä valmistetut punaviinit sopivat kyllä yleisesti ottaen hyvin vaaleiden liharuokien kuten kinkun ja kalkkunan kanssa Pinor Noirin marjaisan ja melko kevyen olemuksen ansiosta. Testissämme Leyda kuitenkin jäi hännille, sillä lautasellamme olleen sinappihuntuisen kinkun, rosolllin ja imelletyn perunalaatikon ja lanttulaatikon kanssa viini tuntui hyvin vetiseltä. Sokeria viinissä on 0g/L , joten senkin vuoksi se jäi valitettavasti ruuan jalkoihin aika pahasti.


Hinta Alkossa 16,49€

Tuotenumero Alkossa 475537

Arvosana viinille 2/5


Sija 8.

Myös Tommasi Ripasso Valpolicella 2020 on ollut Viinilehden suositus kinkkuviiniksi. Sitä on suositelllut myös Viiniposti eli maahantuontiyritys Interbrands Wines & Spirits kuluttajasivusto. Mielestämme tämän viinin kanssa kävi juuri päinvastoin kuin Leydan kanssa eli viini oli turhankin täyteläinen perinteisten jouluruokien kanssa dominoiden näin liikaa. Itse viini oli kyllä ihan laadukas ja mielellämme nautiskelemme sitä muissa yhteyksissä. Sokerit 5g/L.


Hinta Alkossa 21,99€

Tuotenumero Alkossa 429567

Arvosana viinille 4/5


Sija 7.

Vinícola de Nulles Parabòlic Tinto 2022 on Viinielämää-palvelun perustajan Netta Laurennen maahantuontiyritys Taste Importsin viini. Pettymykseksemme tykkäämämme Parabólic jäi ruuan jalkoihin eli siitä tuli hieman lattea, onhan se yrttinen ja karpaloinen viini. Makeampaa marjaisuutta olisi kaivattu, viinissä on jäännössokeria 0g/L, joten selkeästi joulupöydän antimet vaativat hieman makeamman viinin.


Hinta Alkossa 14,98€

Tuotenumero Alkossa 947845

Arvosana viinille 4/5


Sija 6.

Passi Reali Organico Appassimento 2022 oli Parabòlic Tintoa selvästi makeampi ja toimikin paremmin laatikoiden ja kinkun sinappihunnun kanssa. Viiniä joulukinkulle on suositellut Viinimaa eli maahantuoja Wennerco. Sokeria viinissä on huimat 13g/L ja makeus tuntui dominoivan aistimuksia. Tuntui että sai lähinnä maistella sokeria, viini ei ollut kovin tasapainoinen.


Hinta Alkossa 13,99€

Tuotenumero Alkossa 947457

Arvosana viinille 2/5


Sija 5.

Jackson Estate Vintage Widow Pinot Noir 2018 on viini, jota on suositellut joulupöytään muun muassa viiniblogi "Viiniessi", Ilta-sanomat ja maahantuoja Nordalco. Viinin hapanmarjaisuus ja hento salmiakkisuus antaa viinistä hyvin viileän yleisvaikutelman jouluherkkujen kanssa testatessa. Viinistä tuli hieman kova, karvas ja kylmä makeiden ja mausteisten ruokien seurassa. Suosittelemme kyllä tätä viiniä muissa yhteyksissä, se ei vain ole paras valinta joulupöytään. Sokeria viinissä on 0g/L .


Hinta Alkossa 19,99€

Tuotenumero Alkossa 452477

Arvosana viinille 5/5


Sija 4.

Pazo de Monterrey Mencía 2020 oli meidän oma sokkosuositus kinkkuviiniksi, koska menciat ovat pehmeitä ja marjaisia viinejä, joissa ei ole liikaa tannineja. Me siis nappasimme tämän Alkon hyllystä ex tempore. Varsinkin tämä Monterreista tuleva viini oli paperilla hyvä paritus, sillä monterrein menciat ovat tyyliltään Ribeira Sacran ja Bierzon viinien välimaastossa. Mausteisuutta on hieman Ribeira Sacraa enemmän, mutta uuden tammen käyttö on Bierzoa vähäisempää. Näin saadaan keskitäyteläinen viini, joka oli tässä testissä mukavan hienostunut paritus kinkulle ja laatikoille. Marjaisuus oli mukavan makeaa, karhunvatukkaista ja vadelmaista, mutta viini olisi kaivannut hieman jäännössokeria ollakseen täydellinen seuralainen joulun perinteisille pääruuille. Sokeria viinissä on 0g/L. Viiniä maahantuo Fine Brands.


Hinta Alkossa 19,95€

Tuotenumero Alkossa 497067

Arvosana viinille 4/5


Sija 3.

Gardo & Morris Reserve Pinot Noir 2020 on viini, joka päätyi testiin Alkon myyjän suosituksesta.

Hyvä, että suositteli, sillä tätä ei näkynyt jouluviinisuosituksissa, joita netistä kaivelimme testiä varten. Tätä Espanjalaista Pinot Noiria maahantuo kansainvälinen maahantuontiyritys Ruby Straw Wine Export Special. Viinissä on sokeria 5.7g/L ja se oli tasapainoinen, nautinnollinen, mehevän marjaisa ja mausteisen paahteinen viini. Tälle lämmin suositus joulupöytään.


Hinta Alkossa 23,98€

Tuotenumero Alkossa 462607

Arvosana viinille 4/5


Sija 2.

Verdecillo Monastrel Organic 2022 on erittäin toimiva viini jouluruuille, sillä se on mehukkaan hilloinen ja mausteinen monastrell- lajikeviini, jonka jäännössokeri 4g/L palvelee laatikoiden makeutta. Pieni makeus ja rypälelajikkeelle ominainen pippurinen mausteisuus tasapainottaa ruokaa ja ruoka viiniä. Viiniä maahantuo Taste Imports. Toimii loistavasti joulupöydässä.


Hinta Alkossa 14,51€

Tuotenumero Alkossa 953231

Arvosana viinille 4/5


Sija 1.

Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir 2021 on maahantuoja Winestaten suositusviini kinkulle ja samaa suositusta on jakanut muun muassa Viinilehti. Viini tuntuu todella makealta vaikka siinä on jäännössokereita 0g/L. Se on makean metsämarjainen, mokkainen ja yrttinen viini. Se ei varsinaisesti ihastuttanut meitä sellaisenaan maistettuna, mutta voi, kuinka se sopiikaan kinkku- ja laatikkoviiniksi täydellisesti. Se toimi heittämällä parhaiten kaikista testin viineistä pelkälle kinkulle, mutta sopii hyvin myös joululaatikoiden ja rosollin kanssa, sillä siiinä on kypsää marjaisuutta ja mausteista paahteisuutta hyvien happojen saattelemana. Ei tätä suotta ole hehkutettu kinkkuviiniksi, sillä sitä se todella on.


Hinta Alkossa 15,98€

Tuotenumero Alkossa 914617

Arvosana viinille 3/5

Tässä siisi vielä kertauksena TOP 3:Muut maistetut:

Pazo de Monterrey Mencía 2020

Jackson Estate Vintage Widow Pinot Noir 2018

Passi Reali Organico Appassimento 2022

Vinícola de Nulles Parabòlic Tinto 2022

Tommasi Ripasso Valpolicella 2020

Leyda Las Brisas Pinot Noir 2022Mukavaa joulun odotusta ja joulunpyhien viinivalintojen mietintää. Meidän mielestämme se on yksi joulukuun mukavimmista puuhista! <3


Muistathan Alkon joulun toimitusajat (myymälään):


Varastossa olevat tuotteet:

Pääkaupunkiseutu ja suurimmat kaupungit

Maksuton toimitus: tee tilaus viimeistään 14.12.

Nopeampi toimitus (9€): tee tilaus viimeistään 18.12.


Muut alueet (huomioi poikkeukset*)

Maksuton toimitus: tee tilaus viimeistään ti 12.12.

Nopeampi toimitus (9€): tee tilaus viimeistään 14.12.


 *Poikkeukset: Utsjoki, Kilpisjärvi, Hetta, Saariselkä, Nauvo

Maksuton toimitus: tee tilaus viimeistään 10.12.

 

Tuotesaatavuus 6-10 arkipäivää:

Pääkaupunkiseutu ja suurimmat kaupungit

Maksuton toimitus: tee tilaus viimeistään 12.12. 


Muut alueet (huomioi poikkeukset*)

Maksuton toimitus: tee tilaus viimeistään 10.12.


*Poikkeukset: Utsjoki, Kilpisjärvi, Hetta, Saariselkä, Nauvo

Maksuton toimitus: tee tilaus viimeistään 6.12.
Comments


bottom of page