top of page

Viinielämää® ravintolavinkit: Napoli

Viinielämää ravintolavinkit -blogisarjassa jaamme vinkkejä parhaista viinibaareista ja -ravintoloista ympäri maailman sekä välillä muistakin viinintäyteisistä menovinkeistä. Suositukset perustuvat omakohtaisiin kokemuksiimme paikanpäältä.


Napolissa vietimme pari helteistä päivää ja kävimme katsastamassa, mitkä paikoista todella ovat visiitin väärti viininystävälle.

Napoli street view in Chiaia by viinielämää®
Napolin Chiaian kaupunginosa on siisti ja tunnelmallinen.

Sananen Napolista kaupunkina


Napoli on Italian eteläosissa sijaitseva kaupunki, joka on sekoitus historiaa, kulttuuria ja eloisaa katuelämää. Kaupungin sydän on sen vanha kaupunki, joka on kuin aikamatka menneisyyteen. Antiikin Rooman aikaiset rauniot ja upeat barokkityyliset kirkot tekevät vaikutuksen historiaa rakastaviin matkailijoihin. Vanhankaupungin kapeat ja mutkittelevat kadut ovat erityisen kiehtovia fiilikseltään ja siellä kävellessä tulee törmättyä myös lukuisiin autenttisiin pizzerioihin. Pizzahan on kotoisin Napolista ja ruoka todella näkyy vahvasti Napolin katukuvassa.


Napolissa paikallinen identiteetti on vahva, ja napolilaiset ovat ylpeitä perinteistään. Jalkapallo on erityisen tärkeä laji napolilaisille ja "Forza Napoli" huudot kaikuvat korviin aina tämän tästä pelikaudella. Kaupunki on täynnä kontrasteja, ja sen kaaos ja eläväisyys voi hämmentää (ja joskus hetkellisesti jopa ahdistaa), mutta ennenkaikkea kaupungin tunnelma tuntuu kiehtovalta.


Napolissa kannattaa kävellä satamaan ihastelemaan kaupungin upeaa sijaintia vuorten ja meren ympäröimänä. Tulivuori Vesuviuskin näkyy hyvin satamasta käsin selkeällä kelillä.


Napolin viinibaarit ja -ravintolat TOP 4


Mutta niistä viineistä! Olimme etukäteen etsineet netistä lukuisia suosituksia kaupungin viinibaareista, mutta moni niistä tuntui tavanomaisilta baareilta, joissa viinejä enemmän korostuivat cocktailit. Sananen myös siitä, että viinibaareiksi listautuvat helposti monet enoteca-sanaa (winery) nimessään kantavat viinikaupat. Monissa niistäkin pääsee toki maistelemaan viinejä, mutta ne ovat ennenkaikkea kauppoja. Jos hakee paikkaa, jossa istua, nautiskella ja mahdollisesti myös syödä jotain, kannattaa olla tarkkana paikkoja valitessaan.


Kokosimme alle omat suosikkimme Napolin viiniravintoloiden joukosta.


1. L'ebbrezza di Noé (The Drunkness of Noa)

Tätä viiniravintolaa ei kannata jättää väliin. Paikka on ihastuttava, sokkeloinen tila, jonka seinät notkuvat viinien painosta. Viinejä on kaikkialta Euroopasta ja taso on laadukas. Täällä todella pääsee tutkimaan ja maistelemaan kaikenlaista, onhan viinejä valikoimissa yli 2 000. Parasta kokemuksessa on, että oman viininsä voi valita tutkimalla hyllyjen aarteita. Kyllä pullon fyysinen näkeminen on jollakin tavalla kiehtovampaa kuin viinilistalta valitseminen (sekin toki paikassa onnistuu).


L'ebbrezza di Noé on ollut olemassa 24 vuotta ja sitä on alusta saakka pyörittänyt Danila (kuvassa) ja hänen veljensä Luca. Jututimme Danilaa, joka kertoi ravintolan pitämisen olevan intohimotyö. Ja tuo intohimo on siis Danilalla ennenkaikkea viini, Lucalla vahvasti ruokapuoli. Kun kysyimme ravintolan hauskasta nimestä, totesi Danila, että raamatussa mainittu Nooa oli maailman ensimmäinen tunnettu juoppo ja heidän mielestään hän ansaitsi oman nimensä viinihistoriaan.


Ravintola sijaitsee Chiaian kaupunginosassa, joka on varsin siisti ja viihtyisä alue Napolissa. Täällä kannattaa ehdottomasti käydä illallisella, sillä sekä viinit että ruoka ja ennenkaikkea niiden yhdistelmät ovat elämys. Tämä paikka ei ole lasillisella piipahtamiseen, vaan pyörii nimenomaan illallisperiaatteella. Aukioloaikoihin liittyy hieman epävarmuutta, sillä netissä lukee paikan olevan auki myös päivisin, mutta paikanpäällä meille kerrottiin, että ravintola on auki ainoastaan iltaisin. Pöytävarauksen teko on suositeltavaa, mutta hyvällä lykyllä sisään voi mahtua myös ilman varausta.


Osoite: Vico Vetriera, 8b, 80132 Napoli NA

Yhteys: +39 081 400 104

Hinta: €€ - €€€


2. Jus Enoteca Naturale

Samantien kun astuimme ravintolaan, alkoi Patrizio Amura hehkuttaa Suomea ja suomalaisia.

Mies oli hyvin otettu suomalaisesta avoimuudesta ja rehellisyydestä ja lähetti mukanani terveisiä Helsingissä asuville ravintoloitsijaystävilleen. Jus enoteca naturale on loistava paikka natuviinien ystäville ja italialaisten viinien lisäksi valikoimissa on useita ulkomaisia viinejä. Eurooppalainen keittiö modernilla twistillä ja laadukkailla raaka-aineilla on juuri sitä, mitä ruoalta voi toivoa Napolissa – ja sitä tästä ravintolasta saa.


Jus Enoteca Naturale sijaitsee Chiaian kaupunginosassa, suhteellisen lähellä L'ebbrezza di Noé -ravintolaa. Nämä kaksi ravintolaa voi siis kokea samanakin päivänä.

Pöytävarauksen teko on suositeltavaa, koska paikka on pieni ja suosittu. Lasilliselle saattaa päästä helpommin, koska myös baaritiskillä on muutamia istumapaikkoja.


Osoite: Via Giovanni Bausan, 60, 80121 Napoli NA

Hinta: €€ - €€€


3. Enoteca Belledonne

Tämä ravintola nauttii suosiota monilla "Napolin parhaat viinibaarit" -listoilla ja kyllähän se meidänkin listalle pääsi. Myönnettäköön, että arkinen baarimainen tunnelma vierastutti meitä alkuun, mutta epäilykset osoittautuivat turhiksi. Baarin etuosan takaa löytyy siisti ruokailutila pikkupöytineen. Poikkesimme täällä aamupäivällä ja emme näin päässeet nauttimaan ruoasta, mutta Belledonnen viinilista on hyvä ja menu on italialaista pikkupurtavaa, kuten erilaisia juusto- ja leikkelelautasia, bruschettaa ja muita klassikkoja. Testasimme viinilistalta lasillisen Costa d'Amalfi-viiniä, joka oli kevyen raikas, persikkainen, aprikoosinen ja hennon mantelinen sekoiteviini biancolella ja forastera -lajikkeista.

Mukava seikka tässä historiallisessa korttelikuppilassa on se, että se on auki aamusta iltaan (lounasaikana kiinni) ja tänne voi piipahtaa joustavasti lasilliselle.


Osoite: Vico Belledonne a Chiaia, 18, 80121 Napoli NA

Hinta: €€ - €€€


4. It's Coffee & Wine Bistrot

Törmäsimme tähän ihastuttavaan, huhtikuussa 2023 avattuun bistroon vahingossa, kun etsimme kännykän karttaohjelmasta hotellimme lähikahvilaa. Tämä bistro sopii hyvin aamupäivän tai lounasajan viinipaikaksi. Fiilis on kahvilamainen ja ruoka-annokset ovat kauniita ja laadukkaita. Kahvin lisäksi juomapuolessa panostetaan natuviineihin. Me kävimme paikassa nimenomaan aamiaisella ja söimme maittavan yoghurt bowlin kahvin ja täytetyn leivän eli Fornellan kanssa. Paikan viinivalikoima oli kuitenkin hyvä ja suosittelemmekin paikkaa lämmöllä, sillä se oli freesi, moderni ja tunnelmaltaan hyvä.


Osoite: Via Monteoliveto, 67, 80134 Napoli NA, Italia

Hinta: €€Lisävinkkejä napolilaisen pizzan ystäville


Koska Napoli on pizzan synnyinsija, kannattaa siellä ollessaan ehdottomasti käydä syömässä yksi jos toinenkin klassikko. Ei niitä suotta sanota maailman parhaimmiksi pizzoiksi. Onhan napolilainen pizza päässyt Unescon maailmanperintölistallekin. Vaikka tämä ei sinänsä ole suositus, joka perustuu viineihin, haluamme jakaa teille suositukset keskustan parhaista pizzapaikoista, jotka itse saimme paikalliselta ystävältämme.


Via dei Tribunali on Napolin "pizzakatu", jossa on paljon klassisia pizzerioita. Jos siis ei halua erikseen suunnistaa tiettyyn pizzeriaan, kannattaa ainakin suunnata kyseiselle kadulle. Pizzerian voi sitten valita tilanteen mukaan esimerkiksi jonotustilanteen perusteella. Todellakin, Napoliin matkustetaan pizzojen perässä ympäri maailmaa, joten kannattaa varautua jonottamaan pidempäänkin. Monissa paikoissa on kuitenkin fiksu jonotusnumerosysteemi (ei valitettavasti kaikissa), jolloin odottaa voi vaikka naapuribaarissa aperitiivin äärellä.


Nimi Sorbillo vilahtelee yhden jos toisenkin pizzerian nimessä Napolissa, eikä syyttä. Vuonna 1935 ensimmäisen pizzeriansa avanneen Sorbillon pariskunnan 21 lapsesta tuli kaikista pizzaleipureita ja niin tuli myös monista heidän lapsistaan, kuten Gino ja Toto Sorbillosta (alla lisää). Sorbillo on siis Napolin kuuluisa pizzasuku, jolla on nykyään pizzerioita ympäri maailmaa.

Friteerattu pizza on tajunnan räjäyttävä kokemus, joten tähän syntisen hyvään herkkuun kannattaa tutustua Napolissa ollessaan. Me kokeilimme sitä take away -versiona Pizzeria Zia Esterinasta.

Kaikki pizzeriat ovat €-€€ hintaluokkaa eli kohtuuhintaisia. Lähtökohtaisesti hintataso Italiassa on Suomen hintoihin nähden maltillinen.


L’Antica Pizzeria da Michele (Eat, Pray & Love -elokuvasta tuttu pizzeria, joten jonoa on, mutta mahtavat pizzat) Via Cesare Sersale 1/7, 80139 Napoli NA, Italia


Gino Sorbillo (Gino Sorbillo on palkittu parhaana pizzantekijänä vuonna 2016)

Via dei Tribunali 32, 80133 Napoli NA, Italy


Antica pizzeria Dell'Angelo (Ricottatäytteinen pohja ja yleensä maltilliset jonot. Saatavilla myös gluteenittomalla pohjalla)

Piazzetta Nilo, 16, 80134 Napoli NA, Italia


Antica Pizzeria Di Matteo (arvostettu klassikkopizzeria)

Via dei Tribunali, 94, 80138 Napoli NA, Italia


Pizzeria Petrucci (hienompi pizzeria, josta kauniit näkymät San Domenico-aukiolle. Terassille kannattaa varata paikka etukäteen)

Plaza San Domenico Maggiore, 5/6/7, 80134 Napoli NA, Italia


Antica Pizza Fritta da Zia Esterina Sorbillo (friteerattu, herkullinen take away -pizza)

Neljä toimipistettä Napolissa: Piazza Trieste e Trento 53

Via dei Tribunali 35

Via Luca Giordano 33

Piazzetta Nilo


Pizza on Napolissa niin hyvää, että juna-aseman pizzakojun kulmapalakin vie kielen mennessään.


Kuulemme mielellämme, miten visiittisi Napoliin ja näihin suosikkipaikkoihimme sujui. Jätä siis rohkeasti kommenttia alle ja kerro oma mielipiteesi. Näin Viinielämää® -yhteisö hyötyy kaikkien yhteisistä kokemuksista.
Commenti


bottom of page