top of page

Viinielämää® ravintolavinkit: LISSABON


Lissabon on seitsemälle kukkulalle rakennettu Portugalin pääkaupunki, joka on tunnettu kauniista maisemistaan, kapeista kujistaan ja upeista merinäkymistä. Kaupungissa yhdistyvät upea arkkitehtuuri, rikas historia ja vieraanvarainen ilmapiiri. Yksi Lissabonin viehättävimmistä piirteistä on sen rikas ruokakulttuuri. Lissabonin ravintolat tarjoavat laajan valikoiman niin portugalin perinneruokia kuin muiden maiden keittiöiden aarteita.


Me keräsimme tietoa Lissabonin parhaista ravintoloista kattavasti niin netistä, ystäviltä kuin paikallisilta, luonnollisesti viininystävän vinkkelistä katsottuna. Emme etsineet niinkään perinteisiä portugalilaisia ruokapaikkoja, vaan parhaita viini-ja ruokaravintoloita yleisesti.
ROCCO on jokaisen kulinaristin unelma


Jos kävisit vain yhdessä ravintolassa Lissabonissa, valinta olisi helppo: Rocco.

Tämä menneiden vuosikymmenten charmilla sisustettu ravintola on jaettu kolmeen osaan. Valittavissa ovat Gastrobar, Crudo Bar ja Ristorante, joissa kaikissa tarjoillaan Italialaisen keittiön taidonnäytteitä. Kannattaa käydä tutustumassa näihin eri tiloihin Roccon kotisivuilla.


Teimme pöytävarauksen Gastrobaarin puolelle, joka kuvissa houkutteli meitä eniten, ja olimme tyytyväisiä valintaamme. Tila oli upea ja niin oli tunnelmakin. Viinilista on laadukas. Suosittelemme maistamaan alueen nousevan tähden, Hugo Mendesin viinejä. Ja koska Roccon viinijohtaja (kyllä, Roccossa on sommelierien lisäksi viinijohtaja, joka vastaa viiniostoista) käy sukeltamassa Azoreilla, on Roccossa mielenkiintoisia viinejä kyseisiltä saarilta. Roccossa on kaikenkaikkiaan oikein mukava valikoima viinejä laseittain. Meitä ilahdutti nähdä listalla etelä-afrikkalaisen tuottaja Klein Constantian makea jälkiruokaviini, jota harvemmin näkee ravintoloiden listoilla, vaikka se on mielestämme yksi maailman parhaista jälkiruokaviineistä. Vin de Constance tehdään Muscat Blanc à Petits Grains-rypälelajikkeesta.


Ja mitä sanoa ruuasta...täydellistä. Jokainen suupala suli suuhun ja sydämiin. Yksinkertaiset raaka-aineet, raaka-aineiden tuoreus ja laatu, kulinaarinen taito ja tekniikka. Sitä italialainen keittiö on parhaimmillaan. Voi jospa Roccossa voisi syödä joka päivä läpi koko elämänsä. Näin hyvä ruoka tekee ihmisestä onnellisen.


Arvio: 5/5


ROCCO


PALÀCIO CHIADO mykistää kauneudellaan


Toinen suosittelemamme ravintola on Palácio Chiado, joka sijaitsee historiallisessa palatsissa Chiadon kaupunginosassa. Palatsi on aikoinaan ollut yksityisasunto. Ravintola on puitteiltaan upea ja ruoka tukee onnistuneesti kokemusta. Palácio Chiadossa voi nauttia perinteisistä portugalilaisista mauista modernilla twistillä.


Ravintolan viinilista on hyvä, mutta täällä suosittelemme tilaamaan viinin pulloittain. Laseittain tarjolla olevien viinien lista on suhteellisen suppea ja tavanomainen. Menu oli klassinen ja ruuat oli tehty hyvin. Palácio Chiado on ihanteellinen yhdistelmä historiaa ja nykyaikaa, niin ruuan kuin ravintolaympäristön suhteen.


Arvio: 4/5


PALÀCIO CHIADO


Ennakkosuosikki BAHR oli lievä pettymys


BAHR nousi monissa nettiarvosteluissa kaupungin ykköspaikaksi tai ainakin parhaimpien joukkoon. Luksushotellin ylimmässä kerroksessa sijaitseva ravintola oli meille kuitenkin pienoinen pettymys.


Viinilista oli hyvä ja hienoja vaihtoehtoja oli tarjolla laseittain. Menu oli mielenkiintoinen ja ruoka kaunista, mutta valitettavasti se ei makukokemuksena säväyttänyt. Kaikki annokset olivat laadukkaita, mutta rehellisesti hintalappu ei BAHRissa vastannut kulinaarista kokemusta (tämä oli käymistämme paikoista kallein). Tuntui, että kaikki oli nähty ja koettu lukuisia kertoja ennenkin, mutta maukkaampana. Voi olla, että meille vain sattui sellainen ilta, jolloin keittiö ei syystä tai toisesta ollut parhaimmillaan.


Ravintola on tyylikkään kotoisasti sisustettu ja palvelu oli erinomaista. Ravintolan kattoterassilta on myös upeat näkymät kaupunkiin. Paras kokemuksemme ravintolasta olikin aperitiivien nauttiminen terassilla. Negroni oli tässä paikassa täydellinen.


Arvio: 3,5/5


BAHR


Autenttista portugalilaista


Autenttisinta portugalilaista ruokaa ovat erilaiset merenelävät, eritoten sardiinit, mustekala ja bacalhau (turska), jota usein tarjoillaan perunoiden, kaalin ja kikherneiden kanssa sekä lukuisat liharuuat ja tietenkin caldo verde, joka on perinteinen vihannes- ja makkarakeitto, jonka pääraaka-aine on kaali. Eikä sovi unohtaa Lissabonin kuuluisaa leivonnaista, Pastel de Nataa, jolle olemme omistaneet oman osion tämän postauksen lopusta.


Paikalliset suosittelivat meille Mourarian kaupunginosassa sijaitsevaa piskuista ravintolaa nimeltään Zé da Mouraria, kun tiedustelimme parasta autenttista ravintolaa, jossa paikalliset itse käyvät. Ravintola on saanut loistavat arvostelut monissa blogeissa ja arvostelusivustoilla. Koska ravintola tarjoilee vain lounasta, emme aikataulujemme puitteissa päässeet käymään testaamassa sen herkkuja itse. Me halusimme kuulla Fadoa ja siksi päätimme syödä perinteistä portugalilaista ruokaa ravintola Mesa de Fradesissa, jossa ruokailun jälkeen pääsee kuulemaan erittäin laadukasta ja taidokasta fado-musiikkia. Emme kuitenkaan voi suositella paikan ruokaa, sillä se oli yksi huonoimmista illallisistamme ikinä. Tilasimme pöytään erikseen suolaa.


Illallinen + esitys maksoi 55€ ja suosittelemmekin, että käy syömässä etukäteen jossain ja tulee sitten katsomaan fadoa Mesa de Fradesiin viinilasillisen äärellä. Esitys kestää useita settejä ja muusikoita on illan aikana lukuisia. Me kävimme kuuntelemassa Beatriz Felíciota, joka on palkittu nuori fado-artisti. Täytyy nyt rehellisyyden nimissä mainita, että myös tarjoiltu viini on hyvin vaatimatonta, mutta ainakaan siitä ei tarvitse erikseen maksaa (kuuluu lipun hintaan) ja meille kokemus oli mieleenpainuva, kiitos laadukkaan fadon. Ravintola sijaitsee vanhassa kappelissa, eli puitteet ovat hyvin erityislaatuiset.EKSTRA: Lissabonin parhaat Pastel de Natat


Lissabonissa ei voi käydä syömättä Pastel de Nataa eli kuuluisaa paikallista leivonnaista. Lehtitaikinasta tehdyn kuoren tulee olla rapea ja sisällön, vaniljaisen maitokiisselin, mehevä. Kannattaa valita, missä Pastel de Natansa nauttii, sillä leivoksia löytyy joka nurkalta (jopa Starbucksista), mutta ne ovat monesti kuivia ja kovia versioita, jotka saavat vain ihmettelemään, miksi leivos on niin ylistetty. On tärkeää, että leivos on tuore, koska se on parhaimmillaan lämpimänä nautittuna. Laadukas Pastel de Nata vie kielen mennessään niiltäkin, jotka eivät ole niin leivonnaisten ystäviä. Parhaat paikat Pastel de Natan syömiseen on Manteigaria -leipomo, jolla on useita toimipisteiä Lissabonissa sekä Portossa ja Pariisissa.


Toinen loistava leipomo (ja joidenkin mielestä se ainoa oikea) Pastel de Natan nauttimiseen on nimeltään Pastéis de Belém, jonka kerrotaan valmistavan leivonnaista alkuperäisen, Belemin luostarin ohjeen mukaan. Heillä on vain yksi toimipiste, joka sijaitsee Belemin kaupunginosassa lähellä Mosteiro dos Jerónimos -luostaria, jossa kyseinen leivos on keksitty. Pastel de Natan historiaan voi tutustua leipomon kotisivuilla.


MANTEIGARIA


Tässä vinkkimme Lissaboniin!
Comentários


bottom of page