top of page
Viinielämää®

Viinielämää: Barcelonan ravintolavinkit TOP 3


Barcelona, Katalonian eloisa pääkaupunki, on paitsi arkkitehtuurin ja kulttuurin aarreaitta, myös paratiisi viininystäville. Tämä dynaaminen kaupunki tarjoaa laajan valikoiman ravintoloita, joissa yhdistyvät paikalliset viinit ja gastronomiset elämykset. Oletpa sitten natuviinien harrastaja, tai klassisen Riojan ystävä, Barcelona on täydellinen kohde viinimatkailijalle. Seuraavassa muutamia huippuvinkkejä ravintoloista, joissa viininystävä tuntee olonsa kotoisaksi.


Barcelona street view of Gaudi's Casa Batllo

Tässä siis Viinielämää: Barcelonan ravintolavinkit TOP 3:


SURU BAR hipoo rentoa täydellisyyttä


Suru Bar on Barcelonan nouseva tähti viinibaarien ja ravintoloiden maailmassa. Tämä pieni, mutta viehättävä paikka tarjoaa ainutlaatuisen valikoiman paikallisia ja kansainvälisiä viinejä, keskittyen erityisesti pientuottajiin. Suru Bar on tunnettu intohimoisesta suhtautumisestaan viiniin ja huolellisesti valituista tarjottavista, jotka on räätälöity täydentämään viinejä. Itse nautiskelimme lähes koko listan läpi ja kyytipojaksi valitsimme burgundilaisen Domaine Simon Bize & Fils -tuottajan Savigny-les-Beaune Blanc 2020, joka sai viininystävän sydämen läikehtimään. Jokainen eteen saamamme annos oli silkkaa aistien ilotulitusta.


Suru Barissa yhdistyvät rento tunnelma, asiantunteva palvelu ja huippuluokan viinivalikoima, joten se on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde Barcelonan viinimatkailijoille.. Ravintolan suosio tulee takuulla vain kasvamaan tulevaisuudessa. Helsingin ravintoloista fiilis on lähimpänä Flemarilla sijaitsevan WINOn tunnelmaa.


Kannattaa etukäteen tiedostaa, että ravintolan nimeä ei lue missään ja sisäänkäynti on hyvin huomaamaton. Salamyhkäisyys on jopa osa paikan viehätystä. Se on kuitenkin helppo löytää, kun tietää, mitä etsiä: Pientä punaista valoa porttikongin päällä. Itseasiassa koko ravintola on punasävytteinen ja sisutuksesta ja fiiliksestä tulee positiivisella tavalla hieman David Lynch/Twin Peaks -vibat. Ei siis muuta kuin punaista kohti!


PS.

Kysyimme mistä nimi SURU tulee (ja tietenkin kerroimme, mitä se on suomeksi) ja sommelier Sergi kertoi, että he halusivat sanan joka kuvastaa heidän ruokaansa eli espanjalaista (katalaani) keittiötä japanilaisvaikuttein. Japaniksi "suru" (する) on yleinen verbi, joka tarkoittaa tehdä tai suorittaa ja Espanjaksi "suro" tarkoittaa korkkia/korkkipuuta ja kuulostaa hyvin samalta kuin "suru". Tämä siis selitys hyvin suomalaiselta kuulostavaan nimeen. Suru on kuitenkin paikasta kaukana, hymy oli herkässä täältä lähtiessä!


Arvio: 5/5


SURU BAR


CAN CISA BAR BRUTAL, lähiruokaa ja natuviinejä


Toinen suosittelemamme ravintola on jo viininystävien klassikkopaikaksi muodostunut Can Cisa Bar Brutal, joka ei petä koskaan. Vuodesta 1949 viinikauppana toiminut Can Cisa vaihtoi omistajaa vuonna 2013 ja uudet nuoret omistajat Max and Stefano Colombo sekä Joan Valencia päättivät tuolloin avata kaupan yhteyteen myös tapasbaarin. Ravintolan tunnelma ja sisustus on rento ja osittain jopa groteski, pienen kalastajakylän tavernan tyylisesti. Muistamme ensimmäisen käyntimme täällä vuonna 2016, kun koko takatila oli vielä viinikauppana/-varastona ja ravintolapuoli oli vain piskuinen baari myymälän etuosassa. Max esitteli meille tuolloin varaston puolta kertoen suunnitelmistaan laajentaa ravintolaa taakse asti. Energisyys ja innostuneisuus oli miehissä käsin kosketeltavaa. Tunnelma, ruoka ja viinit olivat jo tuolloin huippuluokkaa ja Bar Brutalista tulikin jokaisen Barcelona-visiitimme ehdoton piipahduspaikka.


Can Cisa Bar Brutal on ollut koko natuviinibuumin iso edelläkävijä. Paikan filosofia onkin selkeä: tarjolla on vain luomu- ja biodynaamisesti tuotettuja viinejä ja lähiruokaa. Toki tässä tapauksessa luoteis-Espanjasta saakka tuleva galicialainen pulpo tai simpukat lasketaan lähiruuaksi, koska kyseiset raaka-aineet ovat siellä Espanjan parhaita ja Bar Brutal panostaa raaka-aineidensa laatuun.


Ja niille, jotka kavahtavat natuviinistä puhuttaessa, selvennettäköön, että kyse on tavasta tehdä viinejä tavalla, jolla ne aikoinaan tehtiin ennen maailmansotia, viininteon modernisoitumista ja teollistumista. Natuviini on siis parhaimmillaan vain laadukas viini, jonka teossa vältellään kemikaaleja ja manipulaatiota. Hyvän natuviinin teko vaatii aikaa ja huolenpitoa, joten se sitoo resursseja. "Funky natut" ovat uudempi ilmiö ja asia erikseen. Niitä emme kauheasti liputa.


Bar Brutal yhdistää rennon ilmapiirin kokeellisiin ja rohkeisiin makuihin. Täällä voit maistaa viiniharvinaisuuksia, joita et ehkä löydä mistään muualta. Viinin seuraksi tarjottavat ruokalajit ovat innovatiivisia, ja ne tehdään paikallisista raaka-aineista. Ai että, taas tuli hinku päästä Bar Brutaliin.


Arvio: 5/5


CAN CISA BAR BRUTAL


MONVINIC


Monvínic on Barcelonan viininystävien mekka. Viinilista on laaja (noin 4,500 viiniä), kansainvälinen ja täynnä yllätyksiä. Täällä voit nauttia lasillisen niin natuharvinaisuuksia kuin tunnettuja espanjalaisia klassikoita. Laseittain on tarjolla päivittäin noin 30 vaihtoehtoa. Tänne tullaan ensisijaisesti viinien takia, mutta tarjolla on myös tapaksia lasillisen kyytipojaksi.


Arvio: 5/5



Barcelona tarjoaa viininystäville lukuisia mahdollisuuksia tutustua monipuolisiin makuihin ja kannattaakin varata riittävästi aikaa kierrellä kaupungin erilaisia viinibaareja ja ravintoloita läpi. Syöminen ja juominen on ainakin meidän mielestä se ihan paras asia matkustaessa (lue: aina). Seuraavalla reissulla haluamme käydä Els Sortidors del Parlament -viinibaarissa, josta olemme kuulleet kehuja, mutta jonne emme tällä kertaa ehtineet. Kerromme mielipiteemme siitä seuraavalla kerralla.







Comments


bottom of page