top of page

Julkkisviinien ABC: Viinejä vai fanituotteita?


Julkkisviinejä on tarjolla kasvavassa määrin ja me päätimmekin ottaa paremmin selvää näistä viineistä ja ajatuksista niiden takana. Keskityimme jutussa julkisuuden henkilöihin, joiden viinejä on saatavilla Suomesta. Me emme arvioi tuotteita tässä blogipostauksessa.Julkkisviinit voidaan karkeasti erottaa kolmeen eri kategoriaan:


1. Brändiviinit

Viiniä markkinoidaan jonkun julkisuuden henkilön kasvoilla, joka vuorostaan saa myynnistä rojalteja. Nämä ovat yleensä viinejä, jotka kotimaiset maahantuojat ostavat tuottajalta yksilöidyllä etiketillä. Joissain tapauksissa viini voi olla varta vasten valmistettu tilauksesta eli sitä ei ole markkinoilla samaan aikaan muulla nimellä. Yhteistyö tämän kategorian viineissä tapahtuu kotimaisen maahantuojan ja julkkiksen välillä.


2. Omat viinituotemerkit

Tässä kategoriassa julkisuuden henkilö perustaa oman viinituotemerkin. Viinien tuotanto aloitetaan valitun tuottajan kanssa ja tuotemerkin viinejä aletaan kehittää yhdessä pitkäjänteisesti. Yhteistyö tapahtuu tuottaja-viinintekijän ja julkkiksen välillä.


3. Viinitilalliset julkkikset

Näiden viinien valmistuksessa julkkikset ovat aidosti mukana enemmän ja vähemmän koko tuotantokaaren ajan. Näiden viinien nimi tai ulkoasu ei yleensä paljasta julkkisyhteyttä vaan julkisuuden henkilöt ovat tässä yhteydessä puhtaasti viinintekijöitä ja/tai tilan omistajia.
Brändiviinit


Viinimaahantuoja Hedon on aktiivinen toimija yhteistyöprojekteissa julkisuuden henkilöiden kanssa. Heitä saa kiittää muun muassa Sami Kurosen, Teresa Välimäen, Krisse Salmisen, Vappu Pimiän sekä Sikke Sumarin ja Pipsa Hurmerinnan viineistä. Myös Rajaton-yhtyeen viini on tulos yhtyeen ja Hedonin yhteistyöstä.


Antti Ketonen

AK La Tierra Que Nos Lleva 2019 on etelä-Espanjalainen mehevän täyteläinen, keskitanniininen, mausteinen ja marjainen punaviini, joka on kehitetty yhteistyössä maahantuoja Vindirekt Finlandin kanssa.


Antti Tuisku

Valittu Tuisku 2022 on Hartwallin toteuttama julkkisviini, joka on kuiva, keskihapokas, sitruksinen, keltaomenainen, valkopersikkainen ja kevyen yrttinen valkoviini Espanjasta. Hartwall kehittää paljon omia viinibrändejä ja tähän viinin rypäleet on hankittu eri puolilta Espanjaa. Rypälelajikkeita ovat chardonnay, garnacha blanca ja merseguera.


Apulanta

Apulanta-yhtyeellä on kaksi nimikkoviiniä Alkossa: Apulanta kuohAri Cava Brut ja Apulanta Tinto.

Tuotteet tulevat Espanjasta ja ne on tehty yhteistyössä viinimaahantuoja Bb Winesin kanssa.


Arja Koriseva

Bernard-Massard Cuvee Arja Koriseva Brut on piccolopullokoonkuohuviini Luxemburgista. Viiniä maahantuo Astra Wines. Bernard-Massardin Cuvee-pulloon on vaihdettu etuetiketti, joka kantaa Korisevan nimeä.


Krisse Salminen

Paras Viini Ikinä 2022 on 3 litran hanapakkaus etelä-afrikkalaista valkoviiniä. Rypälelajikkeet ovat chardonnay ja viognier. Viini on puolimakea, keskihapokas, persikkainen, keltaluumuinen, kypsän sitruksinen, hennon vaniljainen ja mausteinen.


Lauluyhtye Rajaton

Rajaton Harmonia White on eloisa ja eksoottisen aromaattinen valkoviini on Chenin Blanc ja Sauvignon Blanc rypäleistä. Tuoksussa on runsaasti eksoottisia hedelmiä kuten ananasta, passionhedelmää ja mangoa. Maku on kuiva, raikas, kypsän sitruksinen, hunajameloninen, persikkainen, ja tyylikkään mineraalinen. Viini on pakattu 3 litran hanapakkaukseen.


Lauri Tähkä

Lauri tähkä on tehnyt maahantuoja Viinitien kanssa yhteistyötä kahden viinin voimin. Acqua in Fiamme Valpolicella Ripasso Superiore di Lauri Tähkä 2017 on täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkainen, tumman kirsikkainen, viikunainen, mausteinen ja kevyen yrttinen punaviini Veneton alueelta, Italiasta. Salva tu Alma Cava Brut Nature taas on kuohuviini klassiselta DO Cava apellaatioalueelta, Espanjasta.


Pernilla Wahlgren

Cisa Drinks maahantuo Pernilla Wahlgrenin espanjalaisia rosée- ja kuohuviinejä, jotka on tuotettu Espanjassa.


Sami Kuronen

Kuronen -viinituoteperheeseen kuuluu saksalainen riesling ja etelä-afrikkalainen punaviini pullossa ja 3 litran hanapakkauksessa. Valkoviini on raikkaan hapokas ja pirteä, puolikuiva riesling, joka tulee klassiselta Rheinhessenin alueelta Saksasta. Organic Red tulee isoveljensä Kuronen Red hanapakkauksen tavoin Etelä-Afrikasta ja on tyyliltään hyvin samankaltainen; täyteläinen, mehevän marjainen ja hilloinen punaviini.


Samu Haber

Forever Yours -viiniuoteperheeseen kuuluu rosée- ja punaviini, jotka tulevat Espanjasta. Haberin saksalainen valkoviini taas tottelee nimeä Lumi, mutta se ei ole saatavilla Alkosta. Kaikki viinit on kehitetty yhteistyössä maahantuoja Soil Wine Groupin kanssa. Haber on ollut mukana viinien valinnassa. Viinit, etenkin tempranillo ja cabernet sauvignon -rypäleistä valmistettu punaviini, on saanut monissa julkkisviinitastingeissa kehuja.


Sikke Sumari & Pipsa Hurmerinta

Chef's Table Sikke & Pipsa Bistro Edition -viinit ovat 3 litran hanapakkauksia. Tuoteperheen valko- ja punaviini tulee molemmat eteläisestä Ranskasta. Tällä hetkellä Alkossa on saatavilla vain tuoteperheen valkoviini, joka on tehty colombard ja gros manseng-lajikkeista. Colombard tuo viiniin rapeaa raikkautta ja Gros Manseng puolestaan kypsiä hedelmäisiä aromeja, syvyyttä ja tekstuuria.


Teresa Välimäki

Viini(ni) on täyteläinen punaviini Etelä-Ranskasta Languedoc-Roussillonin viinialueelta. Se on maultaan kuiva, täyteläinen, keskitanniininen ja pehmeä. Tuoksu on karhunvatukkainen, tumman kirsikkainen, mustikkahilloinen, mausteinen, kevyen mokkainen, hennon vaniljainen.


Tomi Björk

Chef's Selection Tomi Björck Edition Shiraz 2020 on 3 litran hanapakkaus etelä-Ranskasta, Languedoc-Rouissillonin viinialueelta. Tämä keskitäyteläinen, keskitanniininen, mustaherukkainen, boysenmarjahilloinen, mustikkainen, kevyen vaniljainen ja mausteinen viini on tehty syrah-lajikkeesta.


Tuure Boelius

Dark Rosé by Tuure Boelius 2022 on tehty yhteistyössä maahantuoja Cisa Drinksin kanssa. Kuiva, hapokas, sitruksinen, vadelmainen ja metsämansikkainen roséeviini on kotoisin Saksan Pfalzista.


Vappu Pimiä

Vappu Organic Red on toteutettu yhteistyössä Vappu Pimiän kanssa. Organic Red on vegaaninen luomupunaviini Etelä-Afrikasta Coastal Region -alueelta ja rypäleinä siinä ovat marjaisuudestaan ja mausteisuudestaan tunnetut shiraz sekä tempranillo. Tuoksultaan viini on mansikkainen, karhunvatukkainen, kirsikkainen ja hieman mausteinen. Suussa viini on hapokas, täyteläinen, pehmeä ja keskitanniininen.
Omat viinituotemerkit


Jon Bon Jovi

Hampton Water Rosé sai alkunsa, kun Jon Bon Jovi yhdessä Jesse-poikansa kanssa kertoi ideastaan ranskalaiselle viinintekijä Gérard Bertrandille.

The Hamptons -nimellä kutsutaan Long Islandin itäistä aluetta New Yorkin kupeessa. Se on suosittu lomakohde hiekkarantoineen ja siellä sijaitsee myös Jesse Bongiovin asunto, jossa hän viihtyy kavereidensa kanssa ja nautiskelee usein roseeviinejä. Asunnon lempinimeksi onkin muodostunut kaveriporukan keskuudessa ”Hampton Water”, ja siitä syntyi edelleen kipinä oman roseeviinin kehittämiseen (lähde: Winestate)


Hampton Water Rosé 2020 on Winestaten maahantuoma roséeviini, joka on valmistettu AC Languedocissa, etelä-Ranskassa.


Kylie Minogue

Vuonna 2020 Kylie lanseerasi Kylie Minogue Winesin yksinoikeudella Lontoossa toimivan jakelijan Benchmark Drinksin kanssa. Hieman yli kahdessa vuodessa brändi on saavuttanut huomattavaa menestystä yhdeksän viinin valikoimalla, mukaan lukien Iso-Britannian myydyimmät Signature Rosé ja Rosé Prosecco. Näitä molempia Minoguen viinejä maahantuo Arvid Nordquist Finland.

Viinit ovat voittaneet kahdesti kultaa arvostetuissa Drinks Business Wine Awards -kilpailuissa, ja niillä on jakelu yli kymmeneen maahan.


Sarah Jessica Parker

"Sinkkuelämää" -sarjasta tunnettu näyttelijä Sarah Jessica Parker on laajentanut taiteellista näkökulmaansa ja tuonut oman intohimonsa viinin maailmaan. Yhteistyössä INVIVO-nimisen viinitalon kanssa hän on tuonut markkinoille oman viinibrändinsä, joka tunnetaan nimellä Invivo X SJP. Parker on mukana aktiivisesti viinien valinnasta pakkaussuunnitteluun, jakeluun ja markkinointiin.

Hedon maahantuo tuoteperheen ranskalaista roséeviiniä, joka on saatavilla Alkosta. Toinen viinituoteperhe samoilta yhteistyötahoilta on vähäalkoholinen Sevenly!, jota ei tällä hetkellä tuoda Suomeen.


Snoop Dog

Wennerco maahantuo 19 Crimes Snoop Cali Red viiniä, joka on keskitäyteläinen, keskitanniininen, mustikkainen, kypsän mansikkainen, hapankirsikkainen, kevyen vaniljainen punaviini Kaliforniasta.
Viinitilalliset julkkikset


Brad Pitt

Brad Pittin haaveena oli roseeviinien imagon kirkastaminen ja konkreettisiin toimiin mies ryhtyi vuonna 2008 ostaessaan perinteikkään Provencen Miraval-tilan yhdessä Angelina Jolien kanssa.


Näyttelijän Château Miraval Rosé äänestettiin äskettäin "maailman halutuimmaksi Provence-roséksi" ranskalaisen La Figaro Magazinen uudessa rankingissa. Pittistä ja hänen liikekumppanistaan ​​Marc Perrinistä viinitarhassa aiemmin otetut kuvat julkaistiin palkinnon kunniaksi. Maahantuoja Winestate tuo kyseistä roséeviiiniä maahan. Pitt on myös yksi samppanjatalo Fleur de Miravalin omistajista yhdessä Perrin ja Petérs sukujen kanssa, mutta näitä viinejä ei löydy Alkosta.


Jyrki Sukula

Jyrki ja Riikka Sukula ostivat viinitilan Italian Piemontesta jo lähemmäs parikymmentä vuotta sitten. Nebbiolo ja barbera -lajikkeita viljelevien Sukuloiden kahta viiniä löytyy Alkosta.


Lukuisat kansainväliset julkkikset omistavat viinitiloja, mutta olemme listanneet tässä jutussa vain ne julkisuuden henkilöt, joiden viinejä on tällä hetkellä saatavilla Alkossa.

Täältä kuitenkin löytyy kattava listaus aiheesta kiinnostuneille:
Alkosta poistuneita julkkisviinejä


Nightwish Imaginaerum, Espanja

Yö Loisto Tempranillo, Espanja

The 69 Eyes Red Valpolicella Ripasso, Italia

Popeda Voitto, Espanja

The Police Synchronicity, USA

Pink Floyd Dark Side Of The Moon Cabernet Sauvignon, USA

Dom Pérignon Lenny Kravitz Edition Champagne Brut, Ranska

AC/DC Back in Black Shiraz, Australia

AC/DC Hells Bells Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti

AC/DC Highway to Hell Cabernet Sauvignon, Australia

AC/DC Thunderstruck Chardonnay, Australia

Motörhead Shiraz, Australia

Hurmio - Topi Sorsakoski, Espanja

Elvis the King Cabernet Sauvignon, USA

Jari Sillanpää Sparkling Wine Demi-Sec, Ranska

Kiss Zin Fire, USA

Rolling Stones Forty Licks Merlot, USA
Jos huomaat listassamme puutteita, kerro meille siitä alla kommenttikentässä.

Comments


bottom of page