top of page

Beaujolais Nouveau -viinit ovat saapuneet! Mitä ja millaisia ne ovat?

Päivitetty: 17. marrask. 2023

Ranskalainen Beaujolais Nouveau on jälleen saapunut kauppoihin ja Alkon valikoimissa edustettuina on kaksi tuotetta:


Beaujolais Nouveau Fleurs 2023 (François Martenot)


Moillard Beaujolais-Villages Nouveau 2023 (Moillard)


Me maistoimme molemmat ja valitsimme suosikkimme. Arviointimme löydät tämän jutun lopusta.


Mutta mitä Beaujolais Nouveau -viini oikein tarkemmin ottaen on? Sitä ei kannata yleistäen sekoittaa Beaujolais-viinialueen muihin viineihin, sillä Beaujolais Nouveau on poikkeuksellinen tuote Beaujolaisin viinituotannossa (joskin tuotantomäärältään suuri). Beaujolais Nouveau ei siis ole yhtä kuin Beaujolais.



Beaujolais Nouveau eroaa lähes kaikista muista ranskalaisista viineistä. Toisin kuin muut Ranskan viinit, se juodaan heti sadonkorjuun jälkeen ja tynnyreitä rullataan katujen läpi kauppoihin. Sillä on edullisuutensa vuoksi iloinen maine eikä se ota itseään liian vakavasti.


Viini onkin hauska ja yksinkertainen – hedelmäinen punaviini, joka on valmistettu käsinpoimituista Gamay-rypäleistä Beaujolais'n ja Beaujolais Villagen alueilla. Yksi Beaujolais Nouveaun hienous on, että tämä on kuluttajille mahdollisuus maistaa kuluvan satokauden nuorta viiniä ja saada näin käsitys sadon tulevasta potentiaalista. Yleensä tällainen mahdollisuus maistaa viiniä heti käymisen jälkeen (tai kesken sitä) tarjoutuu vain viinintekijöille ja heidän vierailleen. Viini nimittäin pullotetaan vain 6–8 viikkoa sadonkorjuun jälkeen. Isossa osassa näissä viineissä on näyttävät ja leikkisän nuorekkaat etiketit.


Beaujolais Nouveaun perinne juontaa juurensa viinitilan työntekijöiden nauttimasta kuluvan satokauden nuoresta viinistä, jota he joivat sadonkorjuun päättymisen kunniaksi. Perinne ulottuu aina 1800-luvulle asti. Vähitellen tämä nuori satokausiviini alkoi ilmestyä viinitiloilta paikallisiin kahviloihin ja bistroihin Lyonissa sekä muihin kaupunkeihin Beaujolaisin alueella, Ranskassa.


1960-luvun alussa jotkut paikalliset viininviljelijät, kuten Georges Duboeuf, näkivät potentiaalia rennossa viinissä ja päättivät edistää sitä järjestämällä kilpailun siitä, kuka saisi ensimmäisen pullon Pariisiin. Siitä se levisi ympäri Eurooppaa, ja 1980-luvulla myös Pohjois-Amerikka liittyi juhlaan, ja 1990-luvulla perässä tulivat Aasian maat.


Kuvan oikeudet: AFP/ Getty Images


Historiallisesti marraskuun kolmas torstai oli päivä, jolloin viinit voitiin alkaa lähettää. Kuitenkin 2000-luvulla sääntöjä löysättiin, mikä mahdollisti viinien lähettämisen aikaisemmin. Sääntöjen höllentyessä viinit saapuvat vähittäismyyjiin aikaisin ohjeiden kanssa olla myymättä niitä ennen juhlallista julkaisupäivää, marraskuun kolmatta torstaita.


Viini on niin suosittu, että kolmasosa Beaujolais'n tuotannosta on omistettu Nouveau-tyylille. Yli 35 miljoonaa pulloa tuotetaan ja jaetaan 110 maahan. Beaujolais Nouveauta viedään maailmassa eniten Japaniin, Saksaan ja Yhdysvaltoihin.


Valmistusmenetelmä


Beaujolais Nouveaun valmistuksessa käytetty viininvalmistusmenetelmä on hiilidioksikäyminen. Käsin poimitut rypäleet laitetaan kokonaisina terttuina ruostumattomaan terästankkiin. Tankkiin lisätään hiilidioksidia ja sen avustamana käyminen alkaa rypäleiden sisällä ennen murskaamista. Astian pohjalle jäävät rypäleet murtuvat hitaasti muiden rypäleiden painon alla, jotka alkavat käydä, ja tuottavat lisää hiilidioksidia.


Tämä anaerobinen käymismenetelmä tuottaa raikkaan, hedelmäisen viinin, jossa on hyvin vähän tanniineja ja runsaasti happoja. Hiilidioksikäymisen ansiosta viinissä on uniikkeja aromeja, kuten banaania, hedelmäkarkkia tai jopa purukumia. Vaikka punaiset hedelmät kuten vadelma, kirsikka ja punaherukka ovat edelleen hallitsevia, muut aromit ovat heti tunnistettavia.



Tarjoilulämpötila ja ruokasuositukset


Tyypilliset tarjoilusäännöt suosittelevat juomaan useimmat punaviinit kellarien lämpötilassa. Kevyemmät viinit, kuten Gamay tai Pinot Noir, tulisi tarjoilla alhaisemmalla lämpötilalla, 12-14°C. Tässä lämpötilassa maut ovat eloisampia ja virkistävämpiä.


Viinin kaveriksi sopii erilaiset suolaiset piiraat, joista perinteisin on kinkkujuustopiiras eli Quiche Lorraine. Myös kevyet juustot, salaatit, pasta, grillattu kananrinta sekä mausteiset makkarat sopivat sen seuraan. Vähätanniinisuutensa ansiosta se sopii myös useiden kalaruokien kanssa.


Quiche Lorraine ja muut suolaiset piiraat sopivat hyvin Beaujolais Nouveau -viinien kanssa



Vuoden 2023 Beaujolais Nouveau -viinit Alkossa: Arviointi


Beaujolais Nouveau Fleurs 2023 (François Martenot)

Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karpaloinen, boysenmarjainen, vadelmainen, hennon yrttinen, kevyen kukkainen.


Viinielämää® -arvio: 2/5 (83 pistettä)

Kevyt, marjaisan raikas viini, jossa tuoksussa ja maussa kukkaisuutta, boysenmarjaa, vadelmaa, tummaa kirsikkaa ja banaania sekä hentoa hiivaisuutta.


Maahantuoja: Amka

Hinta: 12,69€


Moillard Beaujolais-Villages Nouveau 2023 (Moillard)

Keskitäyteläinen, keskitanniininen, runsaan kirsikkainen, mansikkainen, herukkainen, kevyen luumuinen, vadelmanlehtinen.


Viinielämää® -arvio: 3/5 (86 pistettä)

Tässä kylätason viinissä on huomattavasti enemmän syvyyttä ja rakennetta kuin edeltävässä viinissä. Tuoksussa ja maussa orvokkia, karhunvatukkaa, vadelmaa, tummaa kirsikkaa, punaherukkaa ja maanläheisyyttä.


Maahantuoja: Hartwall

Hinta: 13,90€


Testasimme heti julkaisuaamuna molemmat Alkosta saatavat Beaujolais Nouveau -viinit.


Kannattaa muistaa, että Beaujolais Nouveau -viiniä valmistaa parisentuhatta tuottajaa eli valikoima on paljon laajempi kuin mitä Alkosta löytyy. Monet maahantuojat ja ravintolat tuovat näitä viinejä maahan, joten kannattaa etsiä ravintoloiden somepostauksia aiheesta.


Me bongasimme, että ainakin Turun Veistämö Wine Barissa on tarjolla Sebastien Besson kylätason (Beaujolais Villages vs. laajempi alue Beaujolais) herkku. Sitä kannattaa ehdottomasti käydä maistamassa, jos siihen on mahdollisuus.


Ja varmasti Instagramin fiidi tulee täyttymään tänään ja lähipäivinä erilaisista Beaujolais Nouveau -päivityksistä!





Comments


bottom of page